Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ25
«Χρήσιμη δύναμη» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Η παρουσία του ΜΕΡΑ25 στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι κι αυτό θα αποτελέσει μια χρήσιμη, για το κεφάλαιο, συμπληρωματική δύναμη στο αστικό πολιτικό σύστημα, αφού οι παρεμβάσεις του Γ. Βαρουφάκη και των υπόλοιπων βουλευτών του επανέφεραν το γνωστό παραμύθι που λέει ότι μπορεί να υπάρξει ένας υγιής καπιταλισμός, όπου η ευημερία του κεφαλαίου θα φέρει και την ευημερία του λαού.

Με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Σ. Σακοράφα, να λέει ότι «εμείς θέλουμε πραγματική ανάπτυξη» και τον Γ. Βαρουφάκη να συμπληρώνει λέγοντας ότι «οι πολιτικές που ακολουθούνται για αυτόν τον στόχο είναι αναποτελεσματικές», επιβεβαιώνεται ότι παρά τα μεγάλα λόγια ενάντια σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του δεν αμφισβητούν την ουσία της κυρίαρχης πολιτικής, τους στρατηγικούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

Ποιες είναι «οι αποτελεσματικές πολιτικές» που προτείνει το ΜΕΡΑ25;

-- «Η γρήγορη και αποτελεσματική "ανακούφιση" των επιχειρήσεων από τη φορολογία με δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών». Τον πρόλαβε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνοντας μια σειρά από μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις, τέτοιες που έκαναν τον Βαρουφάκη να αναφωνήσει πως «άκουσα με χαρά για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων».

-- Για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πρότεινε μία «Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης», που θα διασφαλίζει την «κεφαλαιακή επάρκεια» των τραπεζών. Ο καημός του ΜΕΡΑ25 είναι το πώς τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα είναι εμπόδιο στην καπιταλιστική ανάπτυξη, πώς θα ελαφρυνθούν οι τράπεζες από αυτά για να μπορούν να δανειοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια.

-- Η «μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων», να γίνει δηλαδή το αστικό κράτος ο εγγυητής της «ρευστότητας» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από την «αξιοποίηση» (ιδιωτικοποίηση) της «δημόσιας περιουσίας».

Την ίδια ώρα, ενώ ζήτησε μια «γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό», «ξέχασε» να διευκρινίσει ότι αυτή θα είναι πάντα μέσα στα όρια που διατίθεται να βάλει το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είπε τίποτα για τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που μειώνουν κατά πολύ τον μέσο μισθό, από όπου κυρίως έρχεται η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Και βέβαια, προβάλλοντας τη συμφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο πως δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους, ενώ δεν βρήκε να πει κουβέντα για τα δισεκατομμύρια που η Ελλάδα καταβάλλει στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να κρύψει ότι η πολιτική των μνημονίων δεν αποτελεί ένα «νεοφιλελεύθερο πείραμα» που εφαρμόστηκε στη χώρα μας. Αντίθετα, πρόκειται για τη διαχρονική πολιτική διασφάλισης των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ, που σε όλα τα κράτη - μέλη διασφαλίζεται με φτηνή εργατική δύναμη, επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που έκαναν τα μνημόνια - με το 70% των οποίων συμφωνούσε άλλωστε ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε τότε - ήταν να εξειδικεύσουν την ταξική πολιτική που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Και αυτή την ταξική πολιτική δεσμεύτηκε με το «καλημέρα» να υπηρετήσει ξανά το ΜΕΡΑ25, με τις «εποικοδομητικές» για το σύστημα και τις «ανάγκες» του προτάσεις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ