Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση στρατιωτικών δαπανών ζητά η Καρενμπάουερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Να παραμείνουν οι στρατιωτικές δαπάνες «σε αξιόπιστο συνεχώς αυξανόμενο μονοπάτι» και να ανέβουν στο 1,5% του ΑΕΠ το 2024, από 1,35%, ζήτησε χτες η νέα υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, μιλώντας μετά την ορκωμοσία της στην ομοσπονδιακή βουλή. Πρότεινε τη σταθερή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη για «εξοπλισμούς και το στρατιωτικό προσωπικό» και «όχι για την ικανοποίηση επιθυμίας από το εξωτερικό».

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών προκρίνεται ενώ το Βερολίνο επιδιώκει συνολικά την αναβάθμιση του ρόλου του στη «διευθέτηση» διαφόρων «κρίσεων», διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά (βλ. Συρία, πρόσφατα εξέφρασε διαθέσεις και για συμβολή στο Κυπριακό), αλλά και ενώ οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας προκαλούν ανησυχία σε πολλά αστικά επιτελεία.

Χτες, εκπρόσωπος της Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank) στη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ζημιές ύψους 3,15 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους. Θεωρούνται μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, λόγω του υψηλού κόστους που προκαλούν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε αναφέρει πριν μερικές βδομάδες, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που προβλέπει 18.000 απολύσεις με κόστος 7,4 δισ. ευρώ, ότι θα κατέγραφε ζημιές περίπου 2,8 δισ. ευρώ στο τρίμηνο.

Ο άγριος ανταγωνισμός των χρηματοπιστωτικών μονοπωλίων ΗΠΑ - ΕΕ εξηγεί μέρος των προβλημάτων της Ντόιτσε Μπανκ, που κορυφώθηκαν με το πρόστιμο των 7,2 δισ. δολαρίων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2017 για τον ρόλο της στην κρίση της αγοράς στεγαστικών δανείων. Τον Απρίλη, η Ντόιτσε Μπανκ σταμάτησε, μετά από ενάμιση μήνα, τις συζητήσεις για συγχώνευση με την ανταγωνίστριά της Commerzbank. Στη συνέχεια, ξεκίνησε το σχέδιο «αυστηρών περικοπών» στην επενδυτική τράπεζά της, η οποία προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να ανταγωνιστεί ως μεγάλη δύναμη στη Wall Street.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ