Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Προκάτ αίθουσες η απάντηση του δήμου για την Προσχολική Αγωγή

Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - που παραμένει σε ισχύ από την κυβέρνηση της ΝΔ - να εφαρμόσει το μέτρο χωρίς παράλληλη χρηματοδότηση και μέριμνα για υποδομές και προσωπικό, αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Παύλου Μελά.

Στο δήμο Παύλου Μελά υπάρχουν μόνο 43 νηπιαγωγεία και αυτά λειτουργούν με μεγάλες υλικοτεχνικές κατασκευαστικές ανεπάρκειες. Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργούν μόνο 30 ολοήμερα τμήματα νηπιαγωγείου. Τα υπάρχοντα κτίρια νηπιαγωγείων δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση όλων των προνηπίων, ο αριθμός των οποίων - με τη γενική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής - αυξάνεται από 100 σε 320 (220 επιπλέον παιδιά).

Ιδιαίτερα προβλήματα εμφανίζονται στις περιοχές της Νικόπολης (δεν υπάρχει κανένας χώρος για νηπιαγωγείο), της Ευκαρπίας και της Πολίχνης.

Για την προσωρινή λύση του προβλήματος, ο δήμος σε συνεργασία με τις «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ) προτείνει την εγκατάσταση 6 προκάτ αιθουσών στα νηπιαγωγεία: 24ο Σταυρούπολης (Νικόπολη, 1 αίθουσα), 12ο Πολίχνης (1 αίθουσα), 4ο Ευκαρπίας (2 αίθουσες) και 1ο - 2ο Ευκαρπίας (2 αίθουσες). Πρόταση που επιδιώκει να «καλύψει» τις ανάγκες χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι παιδαγωγικοί όροι για τη σωστή εκπαίδευση των νηπίων και τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλου Μελά αναδεικνύει τη μεγάλη ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ, που έρχεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική «με στόχο να υποβαθμίσει τη δημόσια Εκπαίδευση, να στρώσει το έδαφος για στροφή στην ιδιωτική Εκπαίδευση ακόμα και για τα νηπιαγωγεία και να ανατρέψει οποιονδήποτε προγραμματισμό σε εκατοντάδες οικογένειες, που είτε δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάει το Σεπτέμβρη το παιδί τους, είτε θα αναγκαστούν να το τρέχουν από τη μία περιοχή στην άλλη». Σχολιάζει ακόμα την ευκολία με την οποία η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «αν δεν λυθούν τα προβλήματα θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε συγκεκριμένους δήμους».

Επίσης καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις, που «με την ανοχή και τη συναίνεσή τους, ενώ είχαν τον απαιτούμενο χρόνο, δεν προνόησαν για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής».

Καλεί κυβέρνηση και δημοτική αρχή να δώσουν λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και των υποδομών των νηπιαγωγείων, ώστε το φθινόπωρο τα νήπια και τα προνήπια να φοιτήσουν σε κτίρια που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, κοντά στη γειτονιά που μένουν.

Τέλος, καλεί τις λαϊκές οικογένειες να διεκδικήσουν οργανωμένα:

  • Δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά του νηπίου/προνηπίου, με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλύπτουν 15 παιδιά ανά τμήμα και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις.
  • Τμήματα Ενταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές.
  • Ενιαίο, αναβαθμισμένο, παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού, με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε το παιδί να αναπτύσσεται σωματικά και νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ