Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπαίνουμε μπροστά για την υπεράσπιση και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ

Να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις και της νέας κυβέρνησης για την παραπέρα υποβάθμισή του

Κάλεσμα πάλης για ενίσχυση του ΣΕΠΕ και αναβάθμιση των μεικτών κλιμακίων απευθύνει το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα πάλης για ενίσχυση του ΣΕΠΕ και αναβάθμιση των μεικτών κλιμακίων απευθύνει το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα προς τα συνδικάτα και κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή να μπουν μπροστά στη μάχη για την υπεράσπιση και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου που έχει επιβάλει με τους αγώνες της η ίδια η εργατική τάξη, για να αποτραπεί η υποβάθμιση στη λειτουργία τους, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για υπαγωγή του ΣΕΠΕ στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρά με το "καλημέρα" σε νέα βήματα υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας. Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ως τέτοιου και η υπαγωγή της Επιθεώρησης στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου δεν συνιστά εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε απαλλάσσει την Επιθεώρηση από τον σφιχτό κυβερνητικό έλεγχο, αφού ο πολιτικός προϊστάμενος, που θα εφαρμόζει με αυστηρότητα και επιμέλεια την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, είναι πολύ φανερός και στη νέα δομή της Επιθεώρησης. Πρόκειται για τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου, στέλεχος διορισμένο από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένη αποστολή, που ούτε κατά κεραία δεν θα ξεφεύγει από τις κυρίαρχες κατευθύνσεις.

Οι υποκριτικές θρηνωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ότι οι συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές στην Επιθεώρηση ανατρέπουν τη δήθεν αναβάθμιση που είχε συντελεστεί στο ΣΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν μια θλιβερή προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τις πομπές τους. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε για 4 χρόνια την Επιθεώρηση βαριά απαξιωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε μια πεντακάθαρη προσπάθεια να μην μπορέσει να υπάρξει ούτε η παραμικρή προστασία των εργαζομένων στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της Υγείας και Ασφαλείας. Οι προεκλογικές ψευτιές των Τσίπρα - Αχτσιόγλου ότι το προσωπικό της Επιθεώρησης είχε αυξηθεί δήθεν κατά 35% στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα αποκαλύφθηκαν, μια που στα "συγκλονιστικά" αυτά νούμερα υπολογίζονταν εκατοντάδες προσλήψεις - μετακινήσεις που απλά σχεδιάζονταν στα χαρτιά.

Η Επιθεώρηση Εργασίας αποτελεί κατάκτηση σκληρών αγώνων της εργατικής τάξης

Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Αποτελεί κατάκτηση σκληρών αγώνων και αίματος της εργατικής τάξης. Κρατήθηκε πάντοτε απαξιωμένη από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, γιατί η προστασία των σχέσεων και των συνθηκών εργασίας συνιστούσε πολυτέλεια, εμπόδιο και κόστος για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι αποκαλυπτικό σήμερα ότι στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και της μερικής, εποχικής απασχόλησης, ολόκληρες περιοχές της πατρίδας μας, με δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, με συνθήκες γαλέρας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, καλύπτονται από Επιθεωρητές μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ή σε ορισμένες περιπτώσεις και από κανέναν.

Είναι εξίσου αποκαλυπτικό ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 250 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφαλείας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής για να καλύψουν τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι τα εργατικά "ατυχήματα" βρίσκονται σε μια πορεία συνεχούς αύξησης, ότι οι επαγγελματικές ασθένειες, που θερίζουν στους χώρους δουλειάς, ούτε καταγράφονται ούτε αναγνωρίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες. Και πώς να ήταν αλλιώς, όταν η κυβερνητική πολιτική δεν δίνει τη δυνατότητα στην Επιθεώρηση να πραγματοποιεί ελέγχους για φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, όταν διαλύει εργαστηριακές υποδομές του υπουργείου, που υπήρχαν έστω σε πρωτόλεια μορφή παλιότερα, όταν δεν αξιοποιεί ένα επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στην Επιθεώρηση.

Καλούμε τα ταξικά συνδικάτα, κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή να μπει μπροστά στην υπεράσπιση των μηχανισμών ελέγχου, που με τους αγώνες της η εργατική τάξη έχει επιβάλει.

Απαιτούμε:

  • Να μην προχωρήσει η ενσωμάτωση του ΣΕΠΕ στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας.
  • Να ενισχυθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Να αναβαθμιστούν τα μεικτά κλιμάκια (επιθεωρητές και σωματεία).
  • Αμεσους ελέγχους σε χώρους όπου γίνονται καταγγελίες.
  • Συχνούς και τακτικούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των απαραίτητων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org