Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Κινητοποίηση για την απουσία Σύμβασης στο ΚΘΒΕ

Τη συμπαράσταση και στήριξη των θεατών στον δίκαιο αγώνα του ζήτησε το Σωματείο Ελληνων Ηθοποιών με κινητοποίηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με αφορμή το ανέβασμα της καλοκαιρινής παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ανέδειξε και υπενθύμισε στο κοινό ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου, και παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των ηθοποιών, η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου καθώς και η κυβέρνηση αρνούνται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κρατικό θέατρο των Βαλκανίων για πρώτη φορά στην ιστορία του να αφήνει ακάλυπτους τους εργαζομένους του.

Το ΣΕΗ διεκδικεί την υπογραφή της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς καμία αλλαγή που να δυσχεραίνει τη θέση των εργαζόμενων ηθοποιών.

Η ανακοίνωση του Σωματείου, που μοιράστηκε την Παρασκευή στην Επίδαυρο, σημειώνει συγκεκριμένα για το θέμα:

«Η παράσταση που θα δείτε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, πολύμηνων προβών, διαβάσματος, σωματικής και ψυχικής κόπωσης. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δεκάδων συντελεστών που έχουν δουλέψει με μεγάλη αγάπη για το θέατρο.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, η δουλειά μας αυτή δεν προστατεύεται, δεν αναγνωρίζεται. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η διοίκηση, έχοντας τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, αρνείται, αξιοποιώντας κάθε είδους δικαιολογία, να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αρνείται δηλαδή να υπογράψει τους όρους εκείνους που εξασφαλίζουν στους ηθοποιούς ότι μπορούν να ζήσουν από το επάγγελμά τους. Οτι μπορούν να αφιερωθούν σε αυτό, να μελετούν, να εξελίσσονται, να γίνονται ολοένα και καλύτεροι για να προσφέρουν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε σας. Στο κοινό. Ολη τη χρονιά, οι ηθοποιοί που εργάζονται στο ΚΘΒΕ αγωνίστηκαν, απήργησαν, έκαναν πολύμηνες κινητοποιήσεις, ζητώντας από τη διοίκηση, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και την κυβέρνηση, τα αυτονόητα. Την εξασφάλιση της δουλειάς τους. Τη δυνατότητα να εξασκήσουν την τέχνη τους. Να την επικοινωνήσουν με το κοινό. Κάθε προσπάθειά μας δυστυχώς συνάντησε τοίχο και αναλγησία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org