Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αφιερωμένη στην Κομμουνιστική Διεθνή η κεντρική έκθεση

-- Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ η κεντρική έκθεση που επιμελείται η ΚΝΕ συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των επισκεπτών. Τι θα δούμε φέτος στην κεντρική έκθεση;

Κ.Τ.: Φέτος η κεντρική έκθεση θα έχει θέμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», το γνωστό απόσπασμα από το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος από τους Μαρξ και Ενγκελς. Αφορμή γι' αυτήν την έκθεση αποτελεί η επέτειος για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1919. Δεν θέλουμε να είναι μόνο μία χρονολογική εξιστόρηση των γεγονότων. Βεβαίως και θα γίνει μεγάλη αναφορά στους σταθμούς της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η περιήγηση σε αυτήν θέλουμε να αποτελέσει μια πηγή συμπερασμάτων για το σήμερα! Θέλουμε να αποτελέσει την αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για το τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν οι νέοι οι οποίοι δεν συμβιβάζονται, οι οποίοι προβληματίζονται για το «τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει», ποιος είναι ο ρόλος της κομμουνιστικής πρωτοπορίας! Θέλουμε μέσα από την έκθεση να ανοίξει η συζήτηση για το αν μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος, για το αν η σοσιαλιστική κοινωνία είναι εφικτή!

Μέσα από την παρουσίαση της προϊστορίας της, της ιστορικής της πορείας της ΚΔ, μπορούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση, τον αρνητικό συσχετισμό. Μπορούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα για τη στρατηγική του επαναστατικού κινήματος, μέσα από τις αντιφάσεις στη στρατηγική της ΚΔ, αλλά και για την επικράτηση της αντεπανάστασης τον 20ό αιώνα. Με βάση αυτά, το Κόμμα και η ΚΝΕ καθορίζουν τη στρατηγική τους, το ποια πρέπει να είναι η δράση τους για την ανασύνταξη σήμερα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με βάση αυτά παίρνουν τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ηδη έχει φτιαχτεί ομάδα που δουλεύει για την έκθεση και αναζητεί αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, ομάδα συντρόφων που σχεδιάζουν να έχει ωραίο στήσιμο στον χώρο και καλαίσθητη παρουσίαση του υλικού, να αποτελεί δηλαδή την «καρδιά» του Φεστιβάλ. Και απ' αυτήν την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και η μακέτα του «Πύργου της Κομμουνιστικής Διεθνούς», έργο του Τάτλιν, που αναφέρεται στη σπειροειδή εξέλιξη της Ιστορίας και που είχε φτιαχτεί και εκτεθεί στο Φεστιβάλ πριν από δύο χρόνια, στην επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ