Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
«Δημοκρατική» καταστολή με εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ

Τη συγκάλυψη της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, που δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει με συνέπεια, πίσω από αναφορές για την τήρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, επιχείρησε εκ νέου χτες ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκος, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι «δημοκρατικά αυστηρή» στον τομέα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός στο συνέδριο του «Economist», «η δημοκρατική αυστηρότητα μαζί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η λύση. Αυτή είναι η ιδεολογική αφετηρία της πολιτικής μας» στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Πρόσθεσε δε ότι πρώτη έννοια και φροντίδα θα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, κάτι που αποτελούσε και κύρια μέριμνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας στο συνέδριο δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, πως «η ουσία είναι ότι (σ.σ. το Προσφυγικό) είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις, κοινωνικές, οικονομικές, θα έλεγα και έντονες διαστάσεις ασφάλειας... Χρειαζόμαστε συνολική στρατηγική. Και αυτό έχουμε αποφασίσει να κάνουμε στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος ξεκινώντας από μια βασική και θεμελιώδη ιδεολογική θέση. Οτι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η μία διάσταση του προβλήματος, η άλλη διάσταση είναι η προάσπιση του μεγάλου αγαθού της ασφάλειας. Της ασφάλειας των πολιτών, της ασφάλειας της χώρας. Οταν η ασφάλεια υποβαθμίζεται, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τελικά καταλήγουμε να έχουμε και μια χειροτέρευση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δημοκρατική αυστηρότητα δεν σημαίνει ελαστικότητα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...».

Στη συνέχεια συνέδεσε το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με την προάσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική ελέγχου των συνόρων μας. Θα δώσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην Ελληνική Ακτοφυλακή αλλά και μια καινούργια κουλτούρα ασφάλειας, θα προασπίσουμε τα σύνορά μας», υποστήριξε. «Το δεύτερο επίπεδο είναι η διαχείριση των ανθρώπων που περνούν τελικά. Κι εκεί δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η βασική λύση είναι η επίσπευση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Διότι, αυτό επιτρέπει σε εκείνους που δικαιούνται και έχουν προσφυγικό προφίλ, δικαιούνται να έχουν το δικαίωμα της προστασίας του ασύλου, αλλά θα πρέπει και πολύ γρήγορα να ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι που λαθραία μπήκαν στη χώρα και θα πρέπει να επιστραφούν πίσω. Και εκεί, ήδη, έχουμε αποφασίσει ένα στιβαρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών», ανέφερε. Με άλλα λόγια, κυνηγητό και αποτροπές εισόδου στα σύνορα, «fast track» διαδικασίες για το άσυλο και «ξεψάχνισμα» του λεγόμενου προσφυγικού προφίλ των ξεριζωμένων για «στιβαρές» επιστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ