Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη των ηρωικών αγώνων του Κόμματός μας

Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου

Το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσής μας μας φέρνει φέτος εδώ, στο Καρπενήσι, στη Ρούμελη, που είναι απ' άκρη σ' άκρη ποτισμένη με τους αγώνες του λαού μας.

Εδώ που έδρασαν οι πρώτες ανταρτοομάδες την περίοδο της τριπλής ναζιστικής κατοχής.

Στη Ρούμελη των Αετόπουλων της ΕΠΟΝ, που μικροί στην ηλικία έγραψαν μεγάλες σελίδες ηρωισμού και αγώνα στη δίκαιη υπόθεση για μία καλύτερη και ελεύθερη ζωή.

Εδώ που το ΕΑΜ, όπως και σε όλη τη χώρα, έσωσε το λαό και οργάνωσε τη ζωή στις περιοχές που απελευθερώνονταν από την μπότα των ναζί.

Στην περιοχή που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της Κυβέρνησης του Βουνού όπως έμεινε στην Ιστορία.

Αυτά τα βουνά πότισαν με το αίμα τους οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης με το αστικό κράτος και τον ιμπεριαλισμό.

Αυτά τα μέρη είναι δεμένα με το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας...

Αναβλύζουν τα ιδανικά και οι αξίες της ταξικής πάλης, η αμέτρητη πίστη στο δίκιο του αγώνα, η αποφασιστικότητα για θυσίες στην πάλη για το σοσιαλισμό!

Η νικηφόρα μάχη και η κατάληψη του Καρπενησίου είναι η κορυφαία, η πιο σημαντική επιχείρηση στη Ρούμελη.

Αργά το βράδυ της 19ης Γενάρη του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός, με συνολική δύναμη περίπου 3.000 μαχητών και καλά οργανωμένο σχέδιο, μπήκε σε αυτήν εδώ την πόλη και στις 21 Γενάρη την έθεσε υπό τον έλεγχό του.


Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τηλεγράφημα προς «τους υποστράτηγους Γιώτη και Διαμαντή» και «όλους τους διοικητές και πολιτικούς επιτρόπους, για όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες, για όλους τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες των Ι και ΙΙ Μεραρχιών του ΔΣΕ», ανέφερε:

«Γράψατε σήμερα μια από τις λαμπρότερες σελίδες του λαϊκοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Κρατήστε τώρα γερά το Καρπενήσι! (...) Φερθείτε αδελφικά στους αιχμαλώτους. Δείξτε σ' όλους πως είσαστε φορείς ανώτατου λαϊκού πολιτισμού (...) με τέτοια χτυπήματα (...) ανοίγετε το δρόμο της αποφασιστικής νίκης».

Το ΚΚΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την αστική εξουσία

Το ΚΚΕ δεν εγκατέλειψε ποτέ το σκοπό για τον οποίο υπάρχει και παλεύει. Ηταν πάντα μπροστά στη μάχη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα.

Αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν οι αντίπαλοί μας.

Τους κάθεται στο λαιμό ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την αστική εξουσία, δεν υποτάχθηκε.

Αυτό αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο ολόκληρη η δεκαετία του '40 και ιδιαίτερα η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Αυτό αποδεικνύεται από τη δράση του μέχρι σήμερα και τη σταθερή πάλη του για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και του λαού μας, παρά τα καλέσματα - άλλοτε με το καρότο και άλλοτε με το μαστίγιο - για να αλλάξει πορεία.


Διδασκόμαστε από την Ιστορία και την ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, συνεχίζουμε τον αγώνα για να γίνει πράξη ο σκοπός ίδρυσης του Κόμματός μας.

Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί και το φετινό Διήμερό μας.

Αλλωστε τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ 28 χρόνια τώρα έχουν γίνει αφορμή για να γυρίσουμε όλη τη χώρα, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να γνωρίσουμε την ηρωική Ιστορία του επαναστατικού - λαϊκού κινήματος.

Αυτή την ηρωική Ιστορία τη μελετάμε, θέλουμε να τη μάθουμε σπιθαμή προς σπιθαμή, να οπλιστούμε με την πείρα των επαναστατών που έδρασαν πριν από εμάς για την ίδια υπόθεση για την οποία παλεύουμε σήμερα.

Αυτή η Ιστορία είναι γεμάτη από συγκλονιστικές στιγμές. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια έρχονται και νέες στο φως, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που ήταν ανοιχτά.

Πολλές τέτοιες στιγμές και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές περιλαμβάνονται στους τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949.

Ενα όπλο για κάθε μέλος της ΚΝΕ που αξίζει να μελετηθεί.

Είναι πολύτιμο εφόδιο στην καθημερινή προσπάθεια που κάνει κάθε μέλος της ΚΝΕ για πιο μαζική και γερή Οργάνωση σε κάθε χώρο μάθησης, για το φούντωμα της πάλης και της συλλογικής διεκδίκησης...

...για να γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι και οι νέες που παίρνουν πάνω τους την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συμμετοχή της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης σε αυτό.

Ο,τι κατέκτησε ο λαός μας το κατέκτησε με αγώνες και με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή

Εβδομήντα χρόνια μετά, σε μια εποχή που διευρύνονται οι δυνατότητες να απολαμβάνουμε τη ζωή που αξίζει στους παραγωγούς του πλούτου, να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στο σήμερα.

Το σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις καλούν τη νεολαία να ζήσει με τα λίγα, για να έχουν τα πολλά και όλο περισσότερα οι λίγοι.

Και αυτό το παρουσιάζουν σαν το σύγχρονο, το ρεαλιστικό. Μας καλούν να συμβιβαστούμε με αυτό, θέλουν να μη σκεφτόμαστε άλλους δρόμους, γιατί δήθεν δεν υπάρχουν πια - έτσι τουλάχιστον λένε. Εμείς ξέρουμε καλά ότι ούτε αυτοί δεν το πιστεύουν, σιγά μην το πιστέψουμε εμείς!

Η Ιστορία, όμως, διδάσκει ότι πάντα η πρόοδος, ό,τι πιο σύγχρονο και καλύτερο για τη ζωή του λαού και της νεολαίας, ερχόταν από την ταξική πάλη, από την αμφισβήτηση του συστήματος, της πολιτικής που το υπηρετεί, με στόχο την ανατροπή του.

Ερχόταν σε σύγκρουση με αυτό που σήμερα φαντάζει στατικό.

Ποιος μπορούσε στην αρχή της Κατοχής να φανταστεί ότι το κύρος, η επιρροή, η μαζικότητα του ΚΚΕ θα έφτανε μέσα σε λίγους μήνες σε τέτοια πρωτόγνωρα επίπεδα;

Ο,τι κατέκτησε ο λαός και η νεολαία το κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή.

Προοδευτικό είναι ό,τι συμφέρει και έχουν ανάγκη ο λαός και η νεολαία. Σύγχρονο, νέο και πραγματικά καινοτόμο είναι η πάλη για μία νέα κοινωνία, χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, ανεργία.

Μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ.

Αυτήν την πρόταση και την αναγκαιότητα της διεκδίκησης στο σήμερα θέλουμε να κουβεντιάσουμε με χιλιάδες νέους και νέες κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχουμε μπροστά μας.

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!"».

Με το σύνθημα του Φεστιβάλ μας, που δανείζεται στίχο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, θα φτάσουμε παντού!

Θα διαδώσουμε παντού το μήνυμα που αυτές οι λέξεις κουβαλούν, το επαναστατικό περιεχόμενο που δίνουν σε αυτές η πρόταση και η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μόνο όταν δεν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, να βάζουμε εμπόδια σ' αυτά που έρχονται

Γιατί οι νέοι έχουμε όνειρα, έχουμε προσδοκίες από τη ζωή! Γιατί πλέον οι νέοι έχουμε πείρα: Οτι αν αγωνιστούμε σε γραμμή σύγκρουσης, αν διεκδικήσουμε, τότε έχουμε δύναμη!

Γιατί οι νέοι βλέπουμε γύρω μας, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ότι μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα, και σε αυτό το αύριο ελπίζουμε, για αυτό το αύριο παλεύουμε κάθε μέρα!

Απέναντι στη λογική της «υπεύθυνης ανυπακοής» και της «ρεαλιστικής σύγκρουσης» στα πλαίσια αυτού του συστήματος, προβάλλουμε την ανάγκη της συνολικής ρήξης, της ανυπακοής στα σημερινά δεδομένα, της πάλης για ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας!

Οσο υπάρχουν αφεντικά και η ανάγκη για τα κέρδη τους, τόσο θα υπάρχει εκμετάλλευση, φτώχεια, ο λαός θα υποφέρει.

Ο εστίες αντίστασης που υπάρχουν, οι αγώνες μας και το πότε αυτοί έχουν αποτέλεσμα, αποδεικνύουν τα παραπάνω!

Αυτό είδαν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι που κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μόνο όταν δεν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, μόνο όταν γυρνάμε την πλάτη στις πολιτικές και στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, μόνο όταν γινόμαστε περισσότεροι όσοι πληττόμαστε από αυτήν την πολιτική που δεν σκύβουμε το κεφάλι...

Μόνο τότε μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια σε αυτά που έρχονται.

Αυτό αποτελεί και τη μόνη σύγκρουση στο σήμερα, γιατί είναι αυτή που δημιουργεί ρήγματα στο κατεστημένο, δυσκολίες, τραβάει συνειδήσεις από την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό.

Και σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η ισχυροποίηση της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, η δύναμή της μέσα στους νέους και στις νέες που τσακίζεται η ζωή και το μέλλον τους.

Ετσι γινόταν πάντα!

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίσουμε!

Κάθε μέλος της ΚΝΕ μπορεί να εμπνευστεί και να παραδειγματιστεί από τις δύο ηγετικές μορφές του ΔΣΕ στην περιοχή που βρισκόμαστε, τον Χαρίλαο Φλωράκη - Γιώτη, διοικητή της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ με χώρο δράσης τη Θεσσαλία, και τον Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοικητή της 2ης Μεραρχίας με χώρο δράσης τη Ρούμελη.

Γεννημένοι και οι δύο το 1914, έγιναν μέλη της ΟΚΝΕ σε νεαρή ηλικία.

Διαπαιδαγωγήθηκαν με τις αξίες και τη στάση ζωής του κομμουνιστή σε συνθήκες εξαιρετικά αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, τότε που το να είσαι κομμουνιστής σήμαινε διώξεις, βασανιστήρια, εξορίες.

Τότε που μια αποφασισμένη πρωτοπορία πάλεψε και κράτησε αναμμένη τη φλόγα, για να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια πυρκαγιά.

Η προσφορά της ΟΚΝΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι ως λενινιστικό σχολείο συνέβαλε ώστε να αναδειχθούν τέτοιες ένδοξες μορφές του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Από τις γραμμές της ΟΚΝΕ πέρασαν επίσης: Ο Νίκος Ζαχαριάδης, μετέπειτα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, η ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου που δολοφονήθηκε με φριχτό τρόπο το 1944, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ένας από τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές - o διακοσιοστός για την ακρίβεια - της Καισαριανής και εκατοντάδες άλλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη των ηρωικών αγώνων του Κόμματός μας. Είμαστε στον πρώτο χρόνο του νέου αιώνα ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Εχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον αιώνα που κυλά, στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε.

Με στόχο να κερδηθεί η νέα γενιά σε αυτόν το σκοπό.

Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ