Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο θανατηφόρο «ατύχημα»

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε την Παρασκευή 12/7. Η απεργία κηρύχθηκε από το επιχειρησιακό σωματείο μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας αναφέρει σχετικά: «Στην αίθουσα της χαλυβουργίας του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στη γερανογέφυρα 90 τόνων, έλαβε χώρα εργατικό δυστύχημα. Ο συνάδελφος Αρης Δάρρας, 36 χρόνων, γιος συνταξιούχου εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ και αδερφός εργαζόμενου, έχασε τη ζωή του χτυπώντας στο κεφάλι κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, την ώρα που πραγματοποιούσε ρύθμιση και δοκιμές στο σύστημα ζύγισης της γερανογέφυρας».

Αναδεικνύοντας τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος», το κλαδικό Συνδικάτο επισημαίνει: «Η διαχρονική και συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από όλες τις κυβερνήσεις, για να υλοποιηθούν τα σχέδια για τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, είναι η αιτία που δεν τηρούνται ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε σχέση με το οργανόγραμμα που έχει η ΛΑΡΚΟ, που γεννά σε κάθε εργαζόμενο την ανασφάλεια αν θα έχει μεροκάματο, αν θα πληρωθεί, αν θα υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αν θα μπαίνει ήρεμος στην εργασία του και με κανονισμούς θα δουλεύει με ασφάλεια έτσι ώστε να γυρνάει στο σπίτι».

Το Συνδικάτο εκφράζει «εκ μέρους όλων των μεταλλεργατών του νομού τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας» και δηλώνει τη συμμετοχή του στην 48ωρη απεργία. Καλεί «όλους τους συναδέλφους της ΛΑΡΚΟ να δείξουν έμπρακτη στήριξη στην οικογένεια του συναδέλφου μας».

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 36χρονου εργάτη και τη στήριξή του στην απεργιακή κινητοποίηση στη ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας.

Ανακοίνωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

«Το συγκεκριμένο έγκλημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είχαν επισημάνει σειρά παραλείψεων που δημιουργούσαν εύλογες ανησυχίες για "ατυχήματα" στους χώρους δουλειάς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

«Διαχρονικές και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν», υπογραμμίζει. «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ διόριζαν διοικήσεις που η μία μετά την άλλη απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και των μέτρων ασφάλειας».

Η ΤΕ Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους «να παλέψουν για συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, για δουλειά με εργασιακά δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, για να γυρίζουν ζωντανοί στα σπίτια τους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org