Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες για τον «μετασχηματισμό» του και καλέσματα σε ΚΙΝΑΛ

Ανοίγει μέρα με τη μέρα περισσότερο η συζήτηση για τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, τις οργανωτικές και άλλες αλλαγές που υπαγορεύουν ο νέος του ρόλος στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως ο «εδραιωμένος» πόλος της σοσιαλδημοκρατίας, και η ανάγκη να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού. Ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα κομματικά όργανα: Μια πρώτη συζήτηση έγινε την Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη Νοέμβρη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να έχουν καταληχθεί και σε ένα βαθμό προχωρήσει στην πράξη οι επιδιωκόμενες αλλαγές, με τον Αλ. Τσίπρα να ζητά από την ΠΓ «καμπάνια εγγραφών» το αμέσως επόμενο διάστημα, άνοιγμα ουσιαστικά των οργανώσεων του κόμματος, για να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις οργανωμένες του δυνάμεις και στους ψηφοφόρους του.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, καθώς πολλοί παραδέχονται ότι καμία οργανωτική αλλαγή δεν θα λύσει αυτόματα το πρόβλημα της απουσίας ερεισμάτων σε πεδία όπως η Τοπική Διοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα, όπου ακόμα το ΚΙΝΑΛ διατηρεί θέσεις τις οποίες εποφθαλμιά η Κουμουνδούρου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης ενθάρρυνε σε χτεσινές του δηλώσεις φωνές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όπως αυτή του προσφάτως παραιτηθέντα Στ. Μαλέλη, λέγοντας: «Θεωρώ ότι είναι θετικές αυτές οι φωνές, οι οποίες θέτουν πραγματικά το ζήτημα όπως πρέπει να είναι, δηλαδή να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος σε προγραμματική βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, την πλατιά αριστερή δημοκρατική παράταξη - διότι αυτό εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ - με το ΚΙΝΑΛ. Να υπάρχει ένας διάλογος και όχι σχέσεις πολεμικής...». Ενώ, δείχνοντας και το πώς η «προγραμματική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ - με βάση πάντα το πρόγραμμα του κεφαλαίου - θα αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Σκουρλέτης συμπλήρωσε πως «όντας και οι δύο δυνάμεις στην αντιπολίτευση και έχοντας μια ακραία νεοσυντηρητική - νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση απέναντί μας, θεωρώ ότι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας, για να κάνουμε πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση (...) Θεωρώ αναγκαία και μόνιμη την απεύθυνσή μας, σχηματικά πάντοτε μιλώντας, και προς τα αριστερά και προς την κεντροαριστερά».

Στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής του κόμματος Κ. Ζαχαριάδης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ του ΑΠΕ - ΜΠΕ, επεσήμανε την καθυστέρηση, λέγοντας: «Αυτό το οποίο δεν κάναμε από το 2012 μέχρι το 2019 πρέπει να το κάνουμε τώρα (...) Ολα τα κόμματα στην ιστορική τους διαδρομή μετεξελίσσονται, αλλάζουν. Κανένα κόμμα δεν είναι σταθερό, υπάρχουν κάθε μέρα μικρές αλλαγές, μικρές μετατοπίσεις, που σε ένα βάθος χρόνου δημιουργούν νέα δεδομένα (...) Ολα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να οργανώσει και να αντιστοιχήσει την εκλογική και την πολιτική του επιρροή σε οργανωτικές δομές και υποδομές και σε δυνατότητα επικοινωνίας με την κοινωνία».

Υποστήριξε δε ως αναγκαία τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ: «Νομίζω ότι χρειάζεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μία επανίδρυση του πολιτικού και κοινωνικού χώρου που εδράζεται στο ιστορικό παρελθόν της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας. Η προοδευτική παράταξη, αν θέλει να γίνει ξανά πλειοψηφική, πρέπει να ενωθεί, να αποκτήσει κοινούς πολιτικούς τόπους και στόχους και να δημιουργήσει τις πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις μιας συνολικής ανάκαμψης και αντεπίθεσης με ορίζοντα το 2020, το 2025 και το 2030, το 2050».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ