Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αλλαγές στη λογική της κλειστής λίγκας

Ενα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία κλειστής λίγκας θεωρούνται οι νέες αποφάσεις των ισχυρών του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Eurokinissi Sports

Ενα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία κλειστής λίγκας θεωρούνται οι νέες αποφάσεις των ισχυρών του ευρωπαϊκού μπάσκετ
Σε ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία κλειστής λίγκας «για λίγους και εκλεκτούς» προχωρά η Ευρωλίγκα, όπως δείχνουν τα όσα αποφασίστηκαν σε χτεσινή συνάντηση των μετόχων της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, σχετικά με τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε Ευρωλίγκα και Eurocup τις επόμενες σεζόν.

Με τη σημαντικότερη δρομολογούμενη αλλαγή, αποσυνδέονται πλήρως οι επιδόσεις των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα από τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, η οποία θα εξασφαλίζεται με την απόκτηση της κάρτας συμμετοχής (Wild Card), που θα ορίζει η ίδια η Λίγκα. Αυτό που ισχύει τώρα - προφανώς για να τηρηθούν τα προσχήματα - είναι ότι εκτός από τις 11 ομάδες με εγγυημένα συμβόλαια δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι πρωταθλητές της Αδριατικής Λίγκας (από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας), της Λίγκας VTB (από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) και του γερμανικού πρωταθλήματος, καθώς και ο εκάστοτε νικητής του Eurocup, δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης υπό τη δικαιοδοσία της Ευρωλίγκας.

Τα πράγματα αλλάζουν από το 2020, συγκεκριμένα καταργείται ακόμα και η σημερινή περιορισμένη σύνδεση της Ευρωλίγκας με τα εγχώρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και wild card θα μπορεί να πάρει οποιαδήποτε ομάδα, ανεξαρτήτως της θέσης της στο πρωτάθλημά της. Επίσης δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό συμμετοχών από μία χώρα (τώρα ο μέγιστος αριθμός είναι 4). Παράλληλα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Eurocup (στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού με το FIBA Champions League), αποφασίστηκε η αύξηση των θέσεων προβιβασμού και πλέον εκτός του κατόχου του τροπαίου θέση στην Ευρωλίγκα θα έχει και ο εκάστοτε φιναλίστ του Eurocup. Επιπλέον, αν κάποιος από τους δύο φιναλίστ του Eurocup καταφέρει την επόμενη χρονιά να προκριθεί στην οκτάδα της Ευρωλίγκας, θα διατηρεί τη θέση του στην κορυφαία διοργάνωση και τη μεθεπόμενη σεζόν, ενώ δικαίωμα συμμετοχής από το προηγούμενο Eurocup θα έχει μόνο ο νικητής.

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο «χάρτης» της νέας Ευρωλίγκας για τη σεζόν 2020/21 αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: 11 ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο, 2 με wild card τριετούς ισχύος (Βιλερμπάν, Μπάγερν Μονάχου), 3 με ετήσιες wild cards και 2 από το Eurocup.

Και... διεθνής κόντρα «αιωνίων»

Από τη συνεδρίαση της ECA δεν έλειψε η κόντρα - για άλλη μια φορά φέτος - ανάμεσα στους «αιώνιους» του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι παράγοντες της Ευρωλίγκας παρουσίασαν την εξαίρεση που αφορά τους Πειραιώτες, εξηγώντας πως έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Λίγκα κι ας μη βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδας μετά την ποινή του υποβιβασμού τους στην Α2. Η πλευρά του Παναθηναϊκού αντέδρασε, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δυσφημεί το «προϊόν» της Λίγκας, ενώ από τον Ολυμπιακό απαντήθηκε πως ό,τι έγινε αφορά την αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος και όχι την Ευρωλίγκα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ