Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νεκροί, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τη φονική καταιγίδα

Για μία ακόμα φορά οι ακραίες ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές, με ευθύνη του κράτους, πολλαπλασίασαν τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

INTIME NEWS

Επτά νεκροί (ένας Ελληνας και έξι υπήκοοι Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας), ανάμεσά τους και δύο παιδιά, 120 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες, είναι ο τραγικός απολογισμός της καταιγίδας που έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης και άρχισε να αποκαλύπτεται με το χτεσινό ξημέρωμα.

Ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν με ένταση άνω των 11 μποφόρ και η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, περισσότεροι από 5.000 κεραυνοί και πολλή βροχή συνέθεσαν το σκηνικό της καταστροφής.

Μια καταστροφή που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών, και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σοκαρισμένοι από τις τραγικές συνέπειες. Θρηνούν τα αθώα θύματα, μετρούν τις πληγές τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από την καταστροφή.

Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους που επλήγησαν. Οι δήμοι Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας θα λάβουν 200.000 ευρώ και ο δήμος Σιθωνίας 100.000 ευρώ, ποσά που, όπως έδειξε το πρώτο φως της μέρας, απέχουν πολύ από τις ανάγκες αποκατάστασης που προκάλεσε η καταστροφή.


INTIME NEWS

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια που γίνεται να κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από το γεγονός ότι κάτοικοι και παραθεριστές της Χαλκιδικής βρέθηκαν πράγματι αντιμέτωποι με ένα σπάνιο και έντονο φαινόμενο. Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για καταιγίδα πολύ μεγάλης διαβάθμισης («υπερκύτταρο»).

Κάθε καλοκαίρι, όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με καιρικά φαινόμενα που βαφτίζονται «σπάνια», χωρίς να έχει παρθεί το παραμικρό μέτρο για να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι συνέπειες, να μην υπάρχουν απώλειες σε ζωές και τόσο μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες.

Τεράστιες καταστροφές

Τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, όπως σχολεία, πάρκα, πλατείες, στο οδικό δίκτυο, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, υπαίθριες επιχειρήσεις, θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, μικρότερης έκτασης ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους, είναι ο απολογισμός των υλικών καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα, Σιθωνία, Προποντίδα).

Στο επίκεντρο του φονικού κυκλώνα βρέθηκαν οι περιοχές του δήμου Προποντίδας (Σωζόπολη, Νέα Πλάγια, Μουδανιά, Καλλικράτεια, Τρίγλια, Αγιος Παύλος κ.λπ.).


INTIME NEWS

Οι καταστροφές είναι τεράστιες, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, με υποδομές καταστημάτων να έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. Ο άνεμος παρέσυρε στέγες, κεραμίδια, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενώ υποδομές καταστράφηκαν και από τις πτώσεις και τις εκριζώσεις δέντρων.

Στα Νέα Μουδανιά έπεσε ο σοβάς από τον εξωτερικό τοίχο του 1ου Δημοτικού Σχολείου και στη Γερακινή ξηλώθηκε το στέγαστρο από το Δημοτικό Σχολείο, περιπτώσεις που μαρτυρούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές και ειδικότερα οι υποδομές Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της περιοχής δεν κινδύνευσαν.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης προέκυψε σχεδόν στο σύνολο του νομού από πτώσεις πυλώνων υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου της ΔΕΗ (βλέπε αναλυτικά σε άλλο θέμα).

Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής. Επίσης, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και τη φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια.

Συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας, καθώς και κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ με μηχανικούς, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Παράλληλα καλούνται και οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε σπίτια και καταστήματα να καταθέσουν αιτήσεις στις δημοτικές ενότητες.


INTIME NEWS

Επί το έργον για την αποκατάσταση των προβλημάτων τέθηκαν 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα, καθώς και 40 μηχανήματα και 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και των δήμων.

Συνολικά η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας και μέχρι το μεσημέρι είχε επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις νερών και κοπές δένδρων.

Επίσης, ζημιές καταγράφηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.


INTIME NEWS


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ