Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το αντιλαϊκό παζάρι οξύνεται με φόντο την τουρκική προκλητικότητα
  • Το ψευδοκράτος εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τις προτροπές των ΗΠΑ για διάλογο
  • Προχωρούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εκφράζεται ετοιμότητα για νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
  • Ενδεικτικές οι συστάσεις για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Από συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το 2017

Associated Press

Από συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το 2017
«Καζάνι που βράζει» μέσα στις «φλόγες» σοβαρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών παραμένει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, όπου όλα δείχνουν πως με μοχλό τη «διευθέτηση» του Κυπριακού ετοιμάζεται νέος γύρος σκληρών παζαριών, με φόντο τη γεωπολιτική αναμέτρηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα.

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε όλα τα επίπεδα, πολλαπλασιάζονται αμείωτα οι εκκλήσεις για διάλογο στην Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τα σχέδια πρώτα απ' όλα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του νησιού, ζήτημα βέβαια που έχει ευρύτερες προεκτάσεις για τις ισορροπίες σε ένα τέτοιο γεωγραφικό σταυροδρόμι.

Νέα ώθηση στα αντιλαϊκά παζάρια έδωσε ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ «αντέδρασαν» στην εμφάνιση και δεύτερου γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταξύ άλλων καλώντας «όλες τις πλευρές να δράσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Είναι ενδεικτική η αντίδραση του «αντιπροέδρου» και «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που αφού είπε πως ορισμένα σημεία στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον ήταν «απαράδεκτα», εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση και εξήγησε αναλυτικά: «Θεωρούμε ότι η διατύπωση που προτείνει την "επίτευξη συνεργασίας" και "την ενίσχυση του διαλόγου με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ενεργειακής ασφάλειας" αξίζει να ληφθεί υπόψιν». Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για τη διχοτόμηση της Κύπρου είναι άρρηκτα δεμένη με τις «συνεργασίες» που συστήνουν και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, ο Οζερσάι πρόσθεσε: «Αυτή η τοποθέτηση είναι παράλληλη με την προσέγγιση που έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη λύση του (Κυπριακού) προβλήματος. Θέλω να επαναλάβω ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε πανέτοιμοι για συνεργασία και διάλογο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε μάλιστα την προθυμία των κατοχικών αρχών να αναδειχτούν μελλοντικά (άραγε ως «τουρκοκυπριακή κυβέρνηση» σε μια «ομοσπονδιακή Κύπρο»;) σε ακόμα έναν αξιόμαχο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή και τόνισε: «Ελπίζουμε σε αυτήν τη φάση η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" (σ.σ. όπως προκλητικά εξακολουθούν να αποκαλούν τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο) δε θα μείνει αδιάφορη στην τοποθέτηση των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν τι βήματα θα ακολουθήσουν (οι Ελληνοκύπριοι) ως απάντηση (στο δικό τους αίτημα). Επίσης, ζητάμε (και) από άλλες χώρες να υιοθετήσουν προσέγγιση που ενθαρρύνει τη συνεργασία και το διάλογο για την επίτευξη βιώσιμης ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας». Μάλιστα ...τάζοντας στην Ουάσιγκτον ικανότερες υπηρεσίες από αυτές της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατέληξε: «Εχω την ανάγκη να επισημάνω ότι σε αναντιστοιχία με την τοποθέτηση των ΗΠΑ, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δημιουργεί προκλήσεις, προκαλεί ένταση, επιμένει σε μονομερή βήματα για τους φυσικούς πόρους και αποφεύγει να συζητήσει το ζήτημα με τους άλλους "μετόχους"...».

Μάλιστα, αργότερα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι η «κυβέρνησή» του θα καταθέσει ξανά την πρότασή της για συγκρότηση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων από κοινού, χωρίς απαραίτητα να αναμένεται κατάληξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Προσεκτικά» με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές των συνθηκών μέσα στις οποίες φουντώνουν τα (πολυεπίπεδα και πολυθεματικά) παζάρια με την Τουρκία, βασικό «ρυθμιστή» των εξελίξεων στο Κυπριακό και γενικότερα την περιοχή, είναι επισημάνσεις γύρω από τις κυρώσεις που η ΕΕ εξετάζει κατά της Τουρκίας, αντιδρώντας σε επιλογές της Αγκυρας όπως η τακτική της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ετσι, μετά τις διαρροές για μια σειρά προτάσεις που ήδη έχουν ετοιμαστεί (με αρκετές διαφορετικές απόψεις όπως καταλήγουν πολλά ρεπορτάζ) και θα συζητηθούν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, εμφανίζονται και συστάσεις για την ανάγκη οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν συνυπολογίζοντας την αξία που έχουν οι σχέσεις με την Τουρκία. Οπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης (ανώνυμα) στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», τα «περιοριστικά μέτρα» που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την Τουρκία «θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες» και συμπλήρωνε με μεγάλη ειλικρίνεια: «Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας... Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά Ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις».

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται προτεινόμενα μέτρα και παραπέμποντας σε πρόσφατη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές καλούνται να «αναστρέψουν» τις ενέργειές τους. Οπως μετέδωσε και το «Ρόιτερς», μεταξύ άλλων εξετάζεται περιορισμός της (οικονομικής) προενταξιακής βοήθειας προς την Αγκυρα (κυρίως ως προς τους όρους χορήγησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις), «πάγωμα» συναντήσεων υψηλού επιπέδου κ.τ.λ.

Πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικά» τα προτεινόμενα μέτρα και επέμεινε ότι οι σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας αφορούν την «υφαλοκρηπίδα της» και «μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της». Εκρινε σκόπιμο να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εμείς θέλουμε αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, να βρούμε λύσεις, συνομιλώντας ειλικρινά» με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον αρχηγό της ΜΙΤ (Μυστικών Υπηρεσιών) Χακάν Φιντάν, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας» να διεξάγει δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της και αποκαλώντας «μονομερείς ενέργειες» τις συμφωνίες της κυπριακής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες, διαμαρτυρήθηκε επειδή υπάρχουν αντιδράσεις στα σχέδια της Αγκυρας και του ψευδοκράτους. «Δυστυχώς σήμερα η ΕΕ και ειδικά τα μέλη της τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς αυτού του είδους την αλληλεγγύη δεν τη βρίσκουμε σωστή», ανέφερε.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για τα σχέδια της Αγκυρας να ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο, πρώτα απ' όλα σε συνεργασία με τη Λιβύη. Η «Γενί Σαφάκ» μετέδωσε και στην ιστοσελίδα της ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας επιταχύνουν τις σχετικές προετοιμασίες και ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον «δοτό» πρωθυπουργό της (κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της) Λιβύης, Φαγιέζ ελ Σάρατζ, πριν μερικές μέρες.

ΜΟΕ και πιθανή νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ενδεικτική της ετοιμότητας για όξυνση του παζαριού είναι και η ατμόσφαιρα στην Κύπρο, όπου χτες τέθηκε σε εφαρμογή ένα ακόμα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών, με τη διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Η πρώτη κλήση έγινε ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε σχετική ανακοίνωση της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναφέρεται μάλιστα ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο μιας συνάντησης το συντομότερο δυνατό με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και για την προώθηση περισσότερων δυνητικών ΜΟΕ που θα επηρεάσουν θετικά τις καθημερινές ζωές όλων των Κυπρίων».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε «tweet» του εξέφρασε την ευχή «όπως σπάσαμε το φραγμό στην επικοινωνία, να καταργήσουμε και τη γραμμή που χωρίζει τη χώρα μας στα δυο».

Αλλωστε, ο Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία και με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του «για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Μάλιστα, «συμφωνήθηκε ότι (η Λουτ) στο επόμενο διάστημα, σε περίπου τρεις εβδομάδες, θα επισκεφτεί την Κύπρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια», όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου.

Ωθηση στην αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων δίνει και η νέα έκθεση προόδου για το Κυπριακό που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με διαρροές για το προσχέδιο της έκθεσης, ο ΓΓ σημειώνει: «Υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο, δηλαδή η έλλειψη μιας λύσης για το Κυπριακό, δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχει επίσης ευρεία υποστήριξη προς την άποψη ότι ο ορίζοντας μιας ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτελέσματα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τα μέρη να συμμετάσχουν στην τρέχουσα διαδικασία διαβουλεύσεων εποικοδομητικά, δημιουργικά και με τον απαραίτητο επείγοντα χαρακτήρα. Τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και η εμπλοκή τους θα πρέπει να εμπνέεται από μια αίσθηση σκοπού και αποφασιστικότητας για να φτάσουν σ' ένα επιτυχές τέρμα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Μεταξύ άλλων, ο ΓΓ σημειώνει: «Υπογράμμισα επανειλημμένα ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο προς όλα τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για τον στόχο αυτό, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευήκωα ώτα» στις τουρκικές προτάσεις για «δίκαιη μοιρασιά»(2022-04-15 00:00:00.0)
«Ψήνονται» επαναπροσεγγίσεις για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό(2022-01-27 00:00:00.0)
Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιλαϊκές διευθετήσεις(2020-02-07 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις εν μέσω νέων επαφών(2019-11-16 00:00:00.0)
Επιτάχυνση των παζαριών(2017-03-28 00:00:00.0)
Προς ενσωμάτωση των Κατεχομένων(2002-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ