Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τον θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ)

Σήμερα η πολιτική κηδεία, στις 7 μ.μ., στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας Λευκάδας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ):

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ).

Ο σ. Κ. Κολυβάς, ο "μπάρμπα Κώστας" όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοι και φίλοι του, γεννήθηκε το 1920 στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου, στη Λευκάδα, πρώτο από τα τρία παιδιά μιας φτωχής αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Το 1942 κατά τη διάρκεια της Κατοχής έρχεται σε επαφή με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες της Αντίστασης και οργανώνεται στο ΚΚΕ.

Ο σ. Κ. Κολυβάς συμμετείχε ενεργά, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, πολέμησε στη μάχη της Λευκάδας, τον Ιούνη του '44, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι.

Τη δεκαετία του '50 και του '60 συμμετείχε ενεργά στην ΕΔΑ και στο κίνημα Ειρήνης. Για την αγωνιστική του δράση συνελήφθη, στις 29 Απρίλη του '67, από την χούντα και εξορίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο, όπου και έδωσε τη μάχη, το 1968, για τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ και τη συγκρότηση των Οργανώσεών του. Απολύθηκε με τους τελευταίους στις 24 Ιούνη του '70.

Με την πτώση της χούντας, ο σ. Κ. Κολυβάς επέστρεψε στο νησί του και είχε σημαντική συνεισφορά στη συγκρότηση της ΚΟ Λευκάδας.

Εως την τελευταία του πνοή, υπηρέτησε με συνέπεια την υπόθεση της εργατικής τάξης, τους σκοπούς του Κόμματος, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας Λευκάδας την Πέμπτη 11 Ιούλη στις 7.00 μ.μ.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ