Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Ανυπομονούν για παραπέρα ενίσχυση των «δεσμών» σε όλο το φάσμα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Ντ. Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Ντ. Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee»
Σε καθημερινή βάση συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης ΝΔ με τον αμερικανικό παράγοντα, πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για συνέχιση και εμβάθυνση της εμπλοκής στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατoλική Μεσόγειο.

Μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, προχτές, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πενς, χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον Ντ. Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee» (AJC), με την οποία είχε καλλιεργήσει άριστες σχέσεις η προηγούμενη κυβέρνηση και διαδοχικά οι υπουργοί της των Εξωτερικών. Ο Χάρις τού μετέφερε την εκτίμηση του AJC ότι «η χώρα βρίσκεται σε πολύ ικανά χέρια» και του ευχήθηκε «καλή τύχη» στο έργο του.

Σημειωτέον, Χάρις και Ε. Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής της αντίστοιχης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης «Hellenic American Leadership Council», συναντήθηκαν και με τον πρ. πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Εξάλλου, ο γνωστός για τις παρεμβάσεις του σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, και εκ των βασικών συντακτών του νομοσχεδίου των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ, σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από τα συγχαρητήρια στη ΝΔ, έστειλε μήνυμα ότι «ο ισχυρός δεσμός μεταξύ των χωρών μας έχει τόσο μεγάλη δυνατότητα και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τη νέα κυβέρνηση για την υποστήριξη των κοινών μας αξιών, την προώθηση της συνεργασίας για την ασφάλεια κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και στις δύο χώρες μας».

Υπενθυμίζοντας τι είχε ήδη επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη όπου πρέπει να οικοδομήσει η ΝΔ, πρόσθεσε: «Οταν επισκέφθηκα την Αθήνα τον Απρίλη, μίλησα για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, δεδομένης της κοινής μας δέσμευσης για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου (...) Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα. Ανυπομονώ για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη», κατέληξε με νόημα.

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, έστειλε χτες προσωπικά τα συγχαρητήριά του, κατ' αρχάς, στην νέα υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, λέγοντας σε μήνυμά του ότι «υπάρχουν τόσα πολλά για εμάς να κάνουμε μαζί σε αυτόν τον χώρο, οικοδομώντας ευκαιρίες για τους νέους και στις δύο χώρες μας και εμβαθύνοντας τους ακαδημαϊκούς δεσμούς που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος».

Να σημειωθεί πως και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα τις επισκέψεις του στα υπουργεία ακριβώς από αυτό της Παιδείας.

Επίσης, ο πρέσβης έστειλε, μέσω μηνύματός του στο προσωπικό του ιστολόγιο, συγχαρητήρια προσωπικά και στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, μιλώντας για «δουλειά», που πρέπει να κάνουν «μαζί», «οικοδομώντας πάνω στις προσπάθειες του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου», ο εκτελεστικός διευθυντής του οποίου Ηλ. Σπιρτούνιας έσπευσε να πάρει την πάσα, αναρτώντας δικό του σχόλιο, για τις «συνεργατικές προσπάθειές» τους «για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του τομέα της Υγείας», και διαβεβαιώνοντας ότι το Επιμελητήριο «θα συνεχίσει τη θετική παρέμβασή του και θα συμβουλεύει τη νέα κυβέρνηση για τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και λύσεις»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκοι πίστης στις ΗΠΑ και σχέδια βαθύτερης εμπλοκής(24/3/2021)
Εδαφος στρωμένο για τη βαθύτερη εμπλοκή σε φονικούς ανταγωνισμούς(13/7/2019)
Θερμά λόγια για τις «ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά»(9/7/2019)
«Συνεργάτης» με περγαμηνές...(10/11/2016)
Συγχαρητήρια της ΕΣΟ στα «Χρυσά κορίτσια»(9/11/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org