Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Ηρώων γεννήτρα Ρούμελη κι ανταρτομάνα»...

Μία ειδική έκδοση σχετική με την Ιστορία και τους αγώνες στην περιοχή της Ρούμελης θα διανεμηθεί στους νέους που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο της ΚΝΕ.

Η έκδοση δανείζεται τον τίτλο της από τους στίχους του Κ. Βάρναλη: «Ηρώων γεννήτρα Ρούμελη κι ανταρτομάνα, Σ' εσέ πρωτοχτυπάει του σηκωμού η καμπάνα...» και περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, παρουσιάζοντας την όμορφη γεωγραφία της περιοχής στην ιστορική διάστασή της, ως τα μέρη όπου γράφτηκαν ηρωικές σελίδες στην Ιστορία της αντίστασης του λαού. Μας μεταφέρει στα μονοπάτια των πρώτων αντάρτικων ομάδων, εκεί που έδρασαν ο Αρης Βελουχιώτης, οι ΕΠΟΝίτισσες και οι ΕΠΟΝίτες. Μετά στα χρόνια που ακολούθησαν, στη συγκρότηση της Κυβέρνησης του Βουνού, στους αγώνες των μαχητών του ΔΣΕ, οι θρυλικές 1η και 2η Μεραρχίες πραγματοποίησαν μερικές από τις σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις κατά την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, με διοικητές τον Γιώτη και τον Διαμαντή. Η έκδοση κλείνει με τη μεγάλη Μάχη του Καρπενησίου το 1949, την κατάληψή του και το κράτημά του για 20 μέρες, σε μία από τις σπουδαιότερες επιχειρήσεις που διεξήγαγε ο ΔΣΕ. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης μικρές ιστορίες - μαρτυρίες, από τις εκατοντάδες εκείνης της περιόδου.

Οπως αντιγράφουμε από τις σελίδες της έκδοσης: «Ενα γρήγορο ταξίδι στη Ρούμελη, με αφορμή το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που φέτος γίνεται στο Καρπενήσι, δίνει την ευκαιρία να ξυπνήσουν μνήμες, αφορμή να ανοίξουν βιβλία, να μελετηθεί ακόμα περισσότερο και επί τόπου αυτή η σημαντικότατη για το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας περίοδος. Να σηματοδοτηθούν εκ νέου τα βήματα πάνω στα οποία συνεχίζουμε να βαδίζουμε κάτω από την ίδια πάντα σημαία.

Σ' αυτό το σύντομο ολιγοσέλιδο - φωτογραφικό κατά κύριο λόγο - αφιέρωμα, δίνουμε μόνο μια αφορμή για ταξίδια σε ιστορικές διαδρομές που είμαστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν χιλιάδες και χιλιάδες νεολαίων αγωνιστών».







Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ