Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενέκριναν πωλήσεις εξοπλισμού στην Ταϊβάν

Να ακυρώσουν τη συμφωνία καλεί η Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σε ένα ακόμα μέτωπο, φανερώνοντας τις πολύπλευρες οικονομικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις και στην στρατηγική περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Ταϊβάν 108 αρμάτων μάχης («M1A2T Abrams»), 250 αντιαεροπορικών πυραύλων («Stinger») και συνοδευτικού εξοπλισμού, αξίας 2,2 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η Ταϊβάν είναι «αυτοδιοικούμενη επαρχία» της Κίνας και διεκδικεί ανεξαρτησία ως κράτος, ενώ βρίσκεται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα με στρατιωτικές βάσεις και περιπολίες επιχειρεί να θωρακίσει την κυριαρχία της. Οι ΗΠΑ - ενώ δεν έχουν αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος - και στο παρελθόν έχουν αναπτύξει απευθείας επαφές, παρακάμπτοντας την κινεζική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο κύριος πολιτικός υποστηρικτής και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του νησιού απέναντι στην Κίνα.

Με την αποστολή του αμερικανικού εξοπλισμού, η Ταϊβάν θα εκσυγχρονίσει τον κύριο στόλο της σε άρματα μάχης, θα ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και θα προετοιμαστεί καλύτερα απέναντι στους «υφιστάμενους και μελλοντικούς περιφερειακούς κινδύνους», τονίζει το Πεντάγωνο, με σαφείς αιχμές κατά της Κίνας. Επιπλέον, η συμφωνία για πώληση όπλων εξυπηρετεί και τα «συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ»: Η Ταϊβάν αποτελεί σημαντική δύναμη για «πολιτική σταθερότητα, στρατιωτική ισορροπία και οικονομική πρόοδο στην περιοχή».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι η πώληση αμερικανικού εξοπλισμού αποτελεί σοβαρή «παραβίαση της αρχής της Ενιαίας Κίνας», υπονομεύοντας την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας, και κάλεσε τις ΗΠΑ «να ακυρώσουν αμέσως» τη συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ