Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις

Εν μέσω διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται στην Ντόχα του Κατάρ ανάμεσα σε εκπροσώπους των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τους «πρώην» χορηγούς τους από την περίοδο της ανατροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας, κυρίως τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εντείνονται τις τελευταίες μέρες και οι βομβιστικές επιθέσεις - χτυπήματα, για τις οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη οι Ταλιμπάν. Ετσι, φαίνεται ότι αποτελούν μέρος ενός σύνθετου παζαριού που ετοιμάζει την επόμενη μέρα στην πολύπαθη χώρα, η οποία συμπληρώνει 18 χρόνια από την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ο πραγματικός λόγος και αυτής της επέμβασης ήταν ο έλεγχος του φυσικού πλούτου και το γεωστρατηγικό «παιχνίδι» στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Ρωσία, αλλά αργότερα και με τη Κίνα, που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και εκτός των άλλων έχει βάλει στο στόχαστρο τις πολύτιμες σπάνιες γαίες.

Το νέο χτύπημα των Ταλιμπάν σημειώθηκε χτες το πρωί στην επαρχία Γκάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν, όπου με χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο συγκρότημα της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (NDS) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και 6 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 50 άτομα. Πριν από δύο μέρες είχαν σκοτωθεί 14 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι σε παρόμοια επίθεση σε αγορά στην περιοχή Χουάτζα Σαμπζ Πος, στην επαρχία Φαριάμπ, όπου σύμφωνα με τις αρχές στόχος ήταν ένα οδόφραγμα του στρατού.

Πάντως στην Ντόχα ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η τελευταία σειρά των «ειρηνευτικών συνομιλιών» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν στο Κατάρ ήταν «η πιο παραγωγική» μέχρι τώρα για το Αφγανιστάν. Επίσης, εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν ο Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε «ευτυχής για τις προόδους που επιτεύχθηκαν». Το ενδιαφέρον στοιχείο του παζαριού που είναι σε εξέλιξη είναι ότι οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, που αναγνωρίζεται από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Τη δική της παρέμβαση έχει και η γερμανική κυβέρνηση, που έχει συγκαλέσει συνάντηση με Αφγανούς εκπροσώπους, οι οποίοι δεν διευκρινίζεται τι είναι, και χωρίς συμμετοχή της αφγανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ