Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε και στις 8 στέλνουν το αντιλαϊκό μπιλιέτο

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών συνεδριάζει την επομένη των εκλογών με θέμα το «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο δεσμεύεται να υλοποιήσει μέχρι κεραίας η ΝΔ

Η «αλλαγή βάρδιας» στη διακυβέρνηση δεν απασχολεί την ΕΕ και τον ΣΕΒ, που στέλνουν μήνυμα επιτάχυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής από τις 8 Ιούλη
Η «αλλαγή βάρδιας» στη διακυβέρνηση δεν απασχολεί την ΕΕ και τον ΣΕΒ, που στέλνουν μήνυμα επιτάχυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής από τις 8 Ιούλη
Μια μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών, στις 8 Ιούλη, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ με κεντρικό ζήτημα τις «εκκρεμότητες» της αντιλαϊκής πολιτικής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», με ταυτόχρονη έναρξη των διεργασιών για τον 4ο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η σχετική «συζήτηση» αμέσως μετά τις εκλογές, γίνεται προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, να σταλεί το «σωστό μήνυμα» στην επόμενη κυβέρνηση και συνολικά στην καινούργια Βουλή, ότι το πρόγραμμα της επόμενης μέρας είναι δεδομένο και καμιά καθυστέρηση δεν δικαιολογείται στην εφαρμογή του.

Η εξέλιξη αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας καθορίζεται από τις δεσμεύσεις τους στο κεφάλαιο και τις συμφωνίες τους με τους «θεσμούς»: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ το συνέταξε, το ψήφισε και το εφάρμοσε ως κυβέρνηση, η δε ΝΔ το προσυπογράφει και ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει τη σκυτάλη για τη συνέχιση και την επιτάχυνσή του.

Κι όλα αυτά, βέβαια, κάνουν ακόμα περισσότερο αστείο τον μεταξύ τους προεκλογικό σκυλοκαβγά, για το ποιος εφαρμόζει μνημόνια και ποιος όχι, ποιος ετοιμάζεται να φέρει ένα τέταρτο και ποιος τάχα «τα τελείωσε»...

Πολύ περισσότερο που οι «θεσμοί» και οι «αγορές» σπεύδουν να καλωσορίσουν μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αποχαιρετώντας με τα καλύτερα λόγια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε όλα τα πεδία της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως κάνει για παράδειγμα ο Σόιμπλε, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit», όπου αποδίδει στον Τσίπρα «πολιτική ηγετική ικανότητα»...

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Σε αυτό το φόντο, το «ελληνικό μενού» της συζήτησης και των «επισημάνσεων» με τις οποίες θα προχωρήσει η προσεχής συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, περιλαμβάνει:

  • Τις περίπου 15 «εκκρεμότητες» του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» (βλέπε παρακάτω), που βέβαια θα μεταφερθούν στον επόμενο.
  • Τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά», που ήδη έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των στοιχείων το φθινόπωρο, με φόντο την κατάθεση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 - 2023, όπου βέβαια θα ενσωματωθούν και οι στόχοι της αντιλαϊκής συμφωνίας αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της ερχόμενης 4ετίας. Η συμφωνία αυτή φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σ' αυτήν δεσμεύεται και η ΝΔ.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνει η απόφαση για την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής ενός τμήματος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, την οποία μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ συνδυάζεται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των «προαπαιτούμενων» που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».
«Ανοίγουν» την 4η «αξιολόγηση»

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών έχει και συνέχεια καθώς:

  • Στις 9 Ιούλη, αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να έχουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Στην ατζέντα βρίσκονται το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια η πορεία κλιμάκωσης των εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, με «υπόβαθρο» πάντα το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στις 16 Ιούλη, με αφορμή το συνέδριο του «Economist», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα». Το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων για την ελληνική οικονομία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
  • Την ίδια ώρα, για τον Σεπτέμβρη, προαναγγέλλεται η 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υποδείξεις της οποίας αναμένεται να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη.
Και οι ...επιθυμίες του ΣΕΒ

Στο μεταξύ, στη «γραμμή» των πολιτικών συγκλίσεων και συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης κινείται στο πιο πρόσφατο «Δελτίο» του ο ΣΕΒ, με άξονα βέβαια την ενιαία στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «ανεξάρτητα από τον προτεινόμενο ρυθμό και το βάθος,η μείωση της υπερφορολόγησης στην εργασία και στην παραγωγή μπορεί να αποδειχθεί ως ένα σημείο ευρύτερης πολιτικής σύγκλισης και κοινωνικής συναίνεσης, που θα αποτελέσει την επόμενη εμβληματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση της χώρας και θα ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας».

Σε αυτό το φόντο, και ενώ η «εμβληματική μεταρρύθμιση» είναι ήδη ενσωματωμένη στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ο ΣΕΒ θέτει τις άμεσες προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Αυτές αφορούν, όπως λένε, στη «σημαντική μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα» καθώς επίσης και στην «περαιτέρω βελτίωση των επιβαρύνσεων σε επιχειρηματικά κέρδη και διανεμόμενα μερίσματα».

Ο σύνδεσμος των βιομηχάνων και των άλλων μεγαλοεπιχειρήσεων βλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που καταβάλλονται από τους εργοδότες ως προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, με δεδομένο τον ανταγωνισμό με όμορες χώρες: «Υπάρχει έντονος διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός από γειτονικές και μη χώρες που προτείνουν έναν καλύτερο συνδυασμό λογικών ή και χαμηλών φόρων και ανταποδοτικών παροχών και ο ανταγωνισμός αυτός θα εντείνεται όσο θα εδραιώνεται η 4η βιομηχανική επανάσταση»...


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θωρακίζουν παραπέρα το αντιλαϊκό οπλοστάσιο για τους πλειστηριασμούς(2019-03-29 00:00:00.0)
Στρατηγικές συμπλεύσεις στους στόχους του κεφαλαίου(2018-07-06 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων για την «αξιοπιστία του προγράμματος»(2017-04-07 00:00:00.0)
Συμφωνία «επί της αρχής» με κόφτη σε αφορολόγητο, συντάξεις και νέες ανατροπές στα Εργασιακά(2017-02-21 00:00:00.0)
Επόμενο «κύμα» αντιλαϊκής κλιμάκωσης με «προαπαιτούμενα» και νέα μέτρα(2016-06-17 00:00:00.0)
Δημιουργική ασάφεια(2015-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ