Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Βέβαιη η εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής και με την επόμενη κυβέρνηση

Στο στρατηγικό ρόλο που παίζει για τα σχέδια των ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε ο Τζ. Πάιατ

Τη σταθερή προσήλωση των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στην «εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη δεξίωση του προξενείου των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της αμερικάνικης ανεξαρτησίας (4 Ιούλη).

Στην ομιλία του εμφανίστηκε βέβαιος για τη «διαρκή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις (...) υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους και σημαντικούς περιφερειακούς συμμάχους μας».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια σειρά ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως ο TAP και τα πρόσφατα εγκαίνια έναρξης των κατασκευαστικών έργων για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB, υπογραμμίζοντας πως «η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, και ένας χώρος για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Παραπέμποντας και σε άλλες ευκαιρίες για μπίζνες, όπως «κουμπώνουν» σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, πρόσθεσε: «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και άλλων μεταφορικών υποδομών θα ωφελήσει τόσο την ελληνική οικονομία, όσο και τη στρατηγική μας σχέση, βοηθώντας τη διεκπεραίωση (αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για πολυεθνικές ασκήσεις, όπως η εν εξελίξει "Saber Guardian"», στο πλαίσιο της οποίας διεκπεραιώθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες οχήματα του Αμερικανικού Στρατού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το οδικό δίκτυο του Εβρου, προς Βουλγαρία και βορειότερα.

«Αυτές οι στρατιωτικές περιοδικές αναπτύξεις στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και οι πολλές επισκέψεις στρατιωτικών στελεχών που αναμένουμε αυτό το καλοκαίρι εδώ, αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής για την αμοιβαία άμυνα και ασφάλειά μας», συμπλήρωσε, προϊδεάζοντας για ακόμα εντονότερη παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συμφωνία και με την επόμενη κυβέρνηση.

Αλλωστε, πριν μερικές μέρες επισκέφτηκε το Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη ο αντιστράτηγος του Αμερικανικού Στρατού Τζον Τόμσον, διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της άσκησης «GORDIAN KNOT 2019» (ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης), ετήσια άσκηση του Σώματος, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης Δυνάμεων (NRDC - GR).

Η άσκηση έρχεται να πιστοποιήσει πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί επί του πεδίου, να λειτουργήσει ως στρατηγείο, συντονίζοντας τις κινήσεις μάχιμων και υποστηρικτών τμημάτων του ΝΑΤΟ από διάφορες χώρες, και ελληνικές, που τίθενται στη διάθεσή του για επιχειρήσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Εν προκειμένω, στο πλαίσιο της φετινής άσκησης, πέρα από το πολυεθνικό επιτελείο του NRDC - GR, έχουν κινητοποιηθεί προσωπικό και μέσα από τη βουλγαρική 61η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Stryamska», την ισπανική 16η Ελαφρά Ταξιαρχία Πεζικού «Canarias», τη ρουμάνικη 2 Ορεινή Ταξιαρχία «Sarmizegetusa» και τη λεγόμενη Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης «SEEBRIG», με έδρα τον Τύρναβο, δύναμης 5.000 ανδρών, όπου διαθέτουν μονάδες οι Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία.

Τη βεβαιότητα ότι η στρατηγική συνεργασία και σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ «θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια», εξέφρασε, ανοίγοντας με χαιρετισμό του την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και στέλεχος τη ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστας. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί που απηύθυναν ο απερχόμενος δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κ. Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, υποψήφιοι βουλευτές κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org