Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας

Αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης στο αμερικανικό νομοσχέδιο «EastMed Act», που ουσιαστικά μπλοκάρει τη συνεργασία της με χώρες της περιοχής

Από την παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο (εδώ στην περσινή άσκηση «Bright Star»)
Από την παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο (εδώ στην περσινή άσκηση «Bright Star»)
Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας στην όλο και πιο αποφασιστική διείσδυση των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντανακλά ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, επικρίνοντας έντονα το αμερικανικό νομοσχέδιο «EastMed Act» και ειδικά την τροπολογία που εντάχθηκε πρόσφατα, με στόχο να εμποδιστεί η χορήγηση «διευκολύνσεων» που μπορούσαν να έχουν ρωσικά πλοία σε κυπριακά λιμάνια.

Οπως αναμετέδωσαν και ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ, η Μόσχα χαρακτηρίζει «κατάφωρη παραβίαση» βασικών κανόνων διεθνούς διπλωματίας την προσπάθεια να τεθεί μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα ενώπιον τεχνητών διλημμάτων για το με ποιον θέλει να είναι - είτε με τη Μόσχα, είτε την Ουάσιγκτον - και τονίζει ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο δημιουργεί σειρά ερωτημάτων για τις πιθανές επιπτώσεις στη συνεργασία Ρωσίας - Κύπρου. Αναφέρει ότι η Ρωσία υποστηρίζει την αρχή της μη ανάμειξης στις σχέσεις μεταξύ άλλων χωρών και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα ανάμειξης στον «μακροχρόνιο διάλογο» Ρωσίας - Κύπρου. Μάλιστα, καταλήγει πως σε περίπτωση που εγκριθούν το νομοσχέδιο και η τροπολογία, η Μόσχα θα το λάβει σοβαρά υπόψιν στη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής, αναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα αντιδράσει με συγκεκριμένα μέτρα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα οι αρμόδιες Επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκριναν το νομοσχέδιο (που προωθούν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) «EastMed Act», με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας με Ισραήλ - Κύπρο - Ελλάδα. Αποκαλύπτοντας ακόμα πιο καθαρά ότι ζητούμενο είναι η ισχυροποίηση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, στο ν/σ εντάχθηκε και τροπολογία που ζητά από τις σύμμαχες χώρες «να αρνηθούν τις λιμενικές υπηρεσίες σε πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναπτύσσονται για υποστήριξη της κυβέρνησης του Ασαντ στη Συρία», αλλά και «να τερματίσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες που επιτρέπουν πρόσβαση σε ρωσικές ναυτικές μονάδες σε λιμάνια», όπως έχει κάνει για παράδειγμα η Κύπρος.

Αλλωστε, ενδεικτικές της ετοιμότητας της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, είναι και οι επισημάνσεις του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για το Κυπριακό. Αφού εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αποκτήσει (ευρύτερο γεωπολιτικό) πλεονέκτημα και μέσω των διαπραγματεύσεων για τη διχοτόμηση του νησιού, επαναλαμβάνοντας τα περί στήριξης μιας «συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος... χωρίς την επιβολή έτοιμων συνταγών έξωθεν», ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι θα ήταν χρήσιμη η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και η ύπαρξη προόδου, διαφορετικά - όπως ανέφεραν τα σχετικά ρεπορτάζ - θα προκύπτουν συνέχεια προβλήματα. Επιπλέον, στοχευμένες ήταν οι επισημάνσεις Λαβρόφ για την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο «και όχι μόνο των τουρκικών». Αλλωστε, με φόντο τα άφθονα σχέδια για δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο (από ΗΠΑ, αλλά και Γαλλία), ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως «μας ανησυχεί το γεγονός ότι στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει πολλή ένταση και ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή...».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν μετά από συνάντησή του στη Μόσχα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, που βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα ως προσκεκλημένος για να πάρει μέρος σε διεθνή συνάντηση της ρωσικής Βουλής.

Ανατολίτικο παζάρι με ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας. Μετά τη χαρακτηριστική άρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ να επιβεβαιώσει (αλλά και να διαψεύσει) το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, επειδή θα αγοράσει τα ρωσικά συστήματα «S-400», εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των "S-400", συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα "F-35" και της έκθεσής τους σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)».

Το αμερικανο-τουρκικό αλισβερίσι ανέδειξε με δικές του δηλώσεις και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που βρέθηκε στην Αγκυρα για επαφές, το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό. Μιλώντας στο δίκτυο CBS, ο Γκρέιαμ είπε κι αυτός ότι αν οι «S-400» φτάσουν στην Τουρκία, τότε «θα απαιτηθούν (αμερικανικές) κυρώσεις», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία ως στρατηγικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ. Από αυτή την πλευρά, απηύθυνε κάλεσμα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον να «βρουν τρόπο να βγουν από αυτό το δίλημμα...». Μάλιστα, επανέλαβε κι αυτός τα περί «κακής αντιμετώπισης» που η Τουρκία έτυχε από την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ κατέληξε: «Εγώ δεν επιθυμώ μια ρήξη με την Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος ειδικά όσον αφορά τη Συρία και όλη την περιοχή...».

Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε από το περιθώριο της Συνόδου του G-20 στην Ιαπωνία ότι οι ρωσικοί «S-400» έχουν πληρωθεί κανονικά και σύντομα οι πρώτες συστοιχίες θα φτάσουν στην Τουρκία.

Χτες, το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» επανέφερε εκτιμήσεις ότι αν η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών «F-35» (πρόκειται για μία από τις συνέπειες με τις οποίες προειδοποιεί η Ουάσιγκτον αν δεν αλλάξει κάτι στους «S-400»), τότε η Αγκυρα θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και της παραγωγής δικών της αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Ανησυχία μετά την πτώση πυραύλου στην Κύπρο

Τους κινδύνους που δημιουργεί για τους λαούς η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή ανέδειξε και η πτώση πυραύλου, ρωσικής κατασκευής, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές «αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες» και «βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών». Κατέληγε ότι «στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό».

Οι κατοχικές αρχές αρνήθηκαν συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δέχτηκαν εμπειρογνώμονες που έστειλε η Τουρκία για τις έρευνες. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είπε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (το ψευδοκράτος) θα θέσει το θέμα ενώπιον του ΟΗΕ και εξέφρασε τη συμπάθεια της Αγκυρας προς την «κυβέρνηση» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».

Θυμίζουμε ότι με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο «ιπτάμενος μηχανισμός» ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος «S-200», που ίσως ρίχτηκε ως απάντηση σε ισραηλινά πλήγματα που σημειώθηκαν κατά συριακών στόχων σε Χομς και Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ