Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσία - Τουρκία - Ιράν ετοιμάζουν νέα Σύνοδο

ΜΟΣΧΑ.--

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία ετοιμάζουν νέα Σύνοδο για το θέμα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Οπως εξήγησε, το ζήτημα συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν στην Οσάκα οι Πρόεδροι των δύο χωρών Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν και σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. Η «διευθέτηση» της συριακής κρίσης και φυσικά η επόμενη μέρα στη Συρία αποτελούν σημαντικά πεδία «συνεννόησης» και «συντονισμού» μεταξύ των δύο χωρών, που μαζί με το Ιράν έχουν συστήσει το λεγόμενο «σχήμα της Αστάνα», επιδιώκοντας να διεκδικήσουν μέσα από τη συνεργασία τους ευρύτερα πλεονεκτήματα για την προώθηση των στρατηγικών τους επιδιώξεων σε όλη την περιοχή.

Πούτιν και Ερντογάν στη συνάντησή τους συζήτησαν και άλλες πλευρές της διμερούς συνεργασίας, με τον Ρώσο Πρόεδρο να παρατηρεί «αύξηση στις εμπορικές μας συναλλαγές το 2018 κατά 16%», τονίζοντας ότι αυτές «πρέπει να ενισχυθούν» αλλά και επαναλαμβάνοντας τα σχέδια περί «δημιουργίας μιας πλατφόρμας επενδύσεων 900 εκατομμυρίων ευρώ». Μάλιστα, η Τουρκία θα συμμετάσχει τον Ιούλη στη ρωσική διοργάνωση για τη βιομηχανία «Innoprom», ως χώρα - εταίρος.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν χαρακτήρισε ξανά τον Πούτιν έναν «καλό φίλο» και ξεχώρισε τη διμερή συνεργασία στην ανάπτυξη του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιου, από ρωσικά κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org