Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα η 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Με αιχμή την πάλη για ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις

Με 24ωρη προειδοποιητική, πανελλαδική απεργία, σήμερα Τετάρτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες εντείνουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), δίνοντας απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, οι οποίοι, εξοπλισμένοι με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είτε αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ είτε θέτουν προκλητικές προϋποθέσεις για την υπογραφή τους.

Απεργία για σήμερα έχει κηρύξει και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία της απεργίας και απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες «να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα», στέλνοντας το μήνυμα στους εφοπλιστές, αλλά και στην όποια κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ότι ο αγώνας «θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Οπως καταγγέλλουν τα τρία σωματεία, οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων από το 2010 αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για να υπογράψουν ΣΣΕ, με το ψίχουλο του 2% ως αύξηση, αξιώνουν τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του ν. 4150/2013 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ταξικά σωματεία καλούν σε ενίσχυση της πάλης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οργανικές συνθέσεις με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, καθιέρωση διπλών πληρωμάτων όπου τα δρομολόγια των πλοίων δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ελάχιστες ώρες ανάπαυσης. Κατάργηση του ν. 4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους, καλεί τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και όλους τους εργαζομένους το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η ένταση της επίθεσης εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών πάει χέρι χέρι με τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Παράλληλα συνεχίζεται η έκφραση αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Μετά τις ανακοινώσεις αλληλεγγύης από το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές της Βρετανίας (RMT) και το Ναυτεργατικό Σωματείο Πολωνίας, την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον δίκαιο αγώνα» των ναυτεργατών της Ελλάδας εκφράζει και το Συνδικάτο Ναυτεργατών Ρωσίας, με ανακοίνωση που έστειλε μέσω της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέγραψαν Σύμβαση με αυξήσεις - κοροϊδία, παζαρεύουν και τη μείωση των οργανικών συνθέσεων(9/7/2019)
Αύριο η 24ωρη απεργία για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ(2/7/2019)
Εντείνεται η επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων(20/9/2018)
Συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία τον δίκαιο αγώνα τους(4/9/2018)
«Φέρνει» πλοία - γαλέρες στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές(5/4/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org