Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επόμενη μέρα να μας βρει πιο έτοιμους στον μεγάλο και σύνθετο αγώνα

Σε επιστήμονες από τους χώρους της Υγείας, της Δικαιοσύνης και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μίλησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των ΚΟ του ΚΚΕ από τους χώρους της Υγείας, της Δικαιοσύνης και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Στην εκδήλωση έγινε μια πιο εξειδικευμένη συζήτηση με αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, με το επιστημονικό δυναμικό των κλάδων αυτών, καθηγητές, αλλά και νεότερους επιστήμονες, ασκούμενους και ειδικευόμενους.

Την εισηγητική ομιλία έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Πολλοί ήταν αυτοί που κατέθεσαν ερωτήματα, προβληματισμούς και σκέψεις.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές και από τους χώρους των επιστημόνων, όπου έτσι και αλλιώς το Κόμμα αναπτύσσει έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Αλλωστε, όπως σημείωσε και ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο άνοιγμα της εκδήλωσης, αρκετοί είναι και οι υποψήφιοι από αυτούς τους χώρους που συμμετέχουν και στηρίζουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πανελλαδικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Κατερίνα Γεράκη, δικηγόρος, υποψήφια στην Α' Αθήνας, Γιώργος Σιδέρης, γιατρός, αντιπρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα, Θανάσης Μανιάτης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, υποψήφιος στη Β' Πειραιά, Βούλα Πάκου, κοινωνική λειτουργός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ, υποψήφια στο Βόρειο Τομέα. Το «παρών» έδωσε και ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι επιστήμονες να θέσουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης


Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα κιόλας βήματά του έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη, την επιστημονική δημιουργία, τη διανοητική και καλλιτεχνική δημιουργία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με την ανάπτυξη του καπιταλισμού, ιδίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιστήμη μετατρέπεται σε μεγάλη παραγωγική δύναμη. Η επιστήμη, άρα και οι επιστήμονες. Επομένως, το Κόμμα στην πορεία δεν είδε τη σχέση με τους επιστήμονες σαν μια απλή "εξωτερική", "φιλική" σχέση, αλλά ότι ένα μεγάλο μέρος των επιστημόνων ήταν απολύτως ενταγμένο στην κοινωνικοταξική διάρθρωση».

Η κύρια τάση για το μεγαλύτερο ενδεχομένως μέρος των επιστημόνων που δουλεύουν ως μισθωτοί επιστήμονες είναι να ανήκουν στην εργατική τάξη και αυτοί που είναι αυτοαπασχολούμενοι σήμερα είτε να είναι συγκαλυμμένο τμήμα της εργατικής τάξης είτε να την προσεγγίζουν, χωρίς να είναι ακόμα ενταγμένοι. Οπως ανέφερε, το θέμα είναι αρκετά σύνθετο και ως Κόμμα «μελετάμε τη σύνθεση της σύγχρονης εργατικής τάξης και τις τάσεις προσέγγισης και ένταξης προς την εργατική τάξη, τα δυσδιάκριτα όρια σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ της εκτελεστικής και της επιτελικής δουλειάς».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι οι επιστήμονες «και μέσα από το ίδιο το επιστημονικό τους αντικείμενο, με όρους αντίστασης - και αυτή είναι εφικτή - να θέτουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού. Είναι μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία. Πρέπει να προσεγγίσουν, να γνωρίσουν τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, τη μεθοδολογία του διαλεκτικού υλισμού, για να μπορέσουν ακριβώς να αποβάλουν μέσα από τις γνώσεις τους ό,τι τους έχει δώσει το αστικό πανεπιστήμιο και η κυρίαρχη ιδεολογία και να εναρμονιστεί έτσι η επιθυμία τους να υπηρετήσουν την εργατική τάξη μέσα από την ίδια την επιστημονική γνώση». Πάνω σε αυτό το θέμα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τους συγκεκριμένους χώρους.

Για τις εκλογές στις 7 Ιούλη σημείωσε ότι ο λαός πρέπει «να σκεφτεί την επόμενη μέρα. Ολα τα μέτρα των μνημονίων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, εδραιώνονται ως μόνιμα μέτρα». Τόνισε γιατί το ΚΚΕ πρέπει να είναι πιο ισχυρό στις 8 Ιούλη και σημείωσε ότι σε αυτήν την εκλογική μάχη θα κριθεί αν θα γίνει ένα βήμα για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Αυτές τις μέρες, αν σωστά επικεντρωθούμε εκεί που μπορούμε να αποσπάσουμε ψήφους, σε αυτούς που έχουν δεχθεί την επίδραση αριστερών, προοδευτικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών ιδεών, ανεξάρτητα αν υποχώρησαν, συμβιβάστηκαν, αν παραπλανήθηκαν. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν βγάλει από την καρδιά και το μυαλό τους τα πάντα. Αυτά σαν υπόβαθρο μένουν. Και είναι δική μας ευθύνη να τους βοηθήσουμε στην κάλπη. Και κυρίως η επόμενη μέρα να μας βρει πιο έτοιμους στο μεγάλο και σύνθετο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org