Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θετική και ελπιδοφόρα η σημαντική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

Συνέντευξη με τον Σπ. Μαρίνη, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ

Στις 26 Ιούνη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της 88ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να ενισχύεται σημαντικά, τόσο στις εκλογές για το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας όσο και στην εκλογή αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ.

Για τη σημασία αυτού του θετικού αποτελέσματος, καθώς και για τη συνέχεια από εδώ και πέρα, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Σπύρο Μαρίνη, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκλεγμένο με την ΑΣΕ, και μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

-- Ποια είναι η εκτίμηση που κάνετε για το αποτέλεσμα των εκλογών στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ;

-- Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σημείωσε μια σημαντική επιτυχία: Είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ψήφους και ποσοστά από όλες τις άλλες δυνάμεις, και στο ΔΣ της ΔΟΕ και στους αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ.

Στις εκλογές των Συλλόγων το δίμηνο Μάη - Ιούνη, η ΑΣΕ έρχεται 3η δύναμη, με αντίστοιχα σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά, συγκέντρωσε σχεδόν 11.000 ψήφους. Στην κάλπη για αντιπροσώπους για το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναδείχθηκε 3η δύναμη για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.


Είναι θετικό και ελπιδοφόρο ότι ενισχύεται και μέσα στους εκπαιδευτικούς ο αγωνιστικός πόλος, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησαν στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, στάθηκαν μαχητικά απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, διαμόρφωσαν πλαίσιο πάλης που απαντά στις ανάγκες των χιλιάδων εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους. Ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης. Δεν σταμάτησαν να αναδεικνύουν πως ο δρόμος που δίνει πραγματικά λύση σε όλα όσα μας βασανίζουν βρίσκεται σε σύγκρουση με τη σημερινή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά τα στοιχεία εκτιμούν και επιβραβεύουν όλοι όσοι μας στήριξαν στις εκλογές και συμπορεύονται μαζί μας στην καθημερινή πάλη.

-- Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αναδείξατε στη δράση σας στα σχολεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ;

-- Στο επίκεντρο της παρέμβασής μας ήταν η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών, η ανάγκη τα συνδικάτα να προετοιμαστούν ώστε να αντιπαλέψουν όσα έρχονται, να διεκδικήσουν όσα μας έκλεψαν, να παλέψουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες.


Για παράδειγμα, οι εκλεγμένοι της ΑΣΕ δώσαμε μάχη ώστε να το συνέδριο να συζητήσει για το ζήτημα των αναπληρωτών, να υιοθετήσει αιτήματα για τη μονιμοποίησή τους.

Αναδείξαμε ότι την επόμενη μέρα θα είναι ξανά εδώ, για εμάς και τις οικογένειές μας, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, η φοροληστεία, ο μόνιμος «κόφτης» και στις δαπάνες για την Παιδεία. Γνωρίζουμε από τώρα ότι ο νέος υπουργός Παιδείας θα μας πει ό,τι και ο νυν: «Δεν υπάρχουν χρήματα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, μη ζητάτε 13ο και 14ο μισθό, βρείτε και κανένα χορηγό για τη λειτουργία του σχολείου».

Αναδείξαμε ότι όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, είναι δεσμευμένοι στην πολιτική διευκόλυνσης και στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ΑΣΕ ήταν η μόνη δύναμη που στις παρεμβάσεις της ανέδειξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, στο όνομα της «γεωπολιτικής αναβάθμισης», εμπλέκουν τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δεν ξεχνάμε ποιος ήταν μαζί μας και ποιος απέναντι στους αγώνες μας

-- Ποια είναι η γνώμη σας για το ζήτημα των μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση, για τους 4.500 που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική αντιπαράθεση με τη ΝΔ;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί προεκλογικά να εξαπατήσει ξανά τους αναπληρωτές, να τους θέσει σε ομηρία. Είναι προκλητικό να μιλάει για διορισμούς όταν την προηγούμενη βδομάδα περίπου 33.000 αναπληρωτές πήραν το χαρτί της απόλυσης και το δρόμο για τις ουρές του ΟΑΕΔ. Οι συνάδελφοι αυτοί αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, δεν καλύπτουν απλά κάποια έκτακτα κενά.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τσακώνονται για την αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αναλογία 1:1 και κατηγορεί τη ΝΔ ότι θέλει αναλογία 1:5. Πραγματικά, ποιον κοροϊδεύουν; Στα δικά τους χρόνια, με τα τρία μνημόνια, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποχώρησαν από τα σχολεία πάνω από 35.000 εκπαιδευτικοί. Η αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων είναι 1:77. Ας αφήσουν λοιπόν τις κοκορομαχίες και τα ψέματα. Η χρόνια αδιοριστία έχει την υπογραφή και των δύο.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσοτέρους, ειδικά μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, θέλω να επισημάνω ότι αυτό που διακυβεύεται και για τους αναπληρωτές και για τους μόνιμους συναδέλφους δεν είναι ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποια θα είναι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αυτό που κρίνεται είναι πόσο ισχυρή θα είναι η δύναμη αγώνα, αντίστασης, διεκδίκησης υπέρ των δικών μας αναγκών.

Και επειδή δεν θέλουμε να μασάμε τα λόγια μας, λέμε το εξής: Χρειάζεται να σκεφτούμε καλά ποιοι ήταν μαζί μας και ποιοι απέναντί μας στους αγώνες που δώσαμε. Αυτό να είναι το κριτήριο της ψήφου στις 7 Ιούλη. Οταν στις μεγάλες απεργίες του Γενάρη, ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου για τους αναπληρωτές, η κυβέρνηση μας έπνιγε στα χημικά και μας άνοιγε τα κεφάλια έξω από τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα και έξω από τη Βουλή μόνο το ΚΚΕ στήριξε τα αιτήματά μας, το αίτημα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε δεκτή την πρόταση νόμου των 150 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου, μπροστά στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, για την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ολα αυτά δεν τα ξεχνάμε...

-- Ποια ήταν η στάση των άλλων παρατάξεων στο συνέδριο;

-- Οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ - ΕΡΑ - ΑΕΕΚΕ, πετάξανε «λευκή πετσέτα» στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό το μήνυμα έστειλαν από τη Συνέλευση του κλάδου.

Δεν δέχτηκαν το αίτημα της ΑΣΕ, και πολλών ακόμα αντιπροσώπων, να μπει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των αναπληρωτών, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με διάφορα διαδικαστικά προσχήματα, προσπάθησαν να αποφύγουν να πάρουν θέση στο βασικό ζήτημα που απασχόλησε τον κλάδο το προηγούμενο διάστημα. Η δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση των ίδιων των αναπληρωτών σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της ΔΟΕ, που ακόμα και εν μέσω κινητοποιήσεων χαρακτήριζε το αίτημα της μονιμοποίησης των αναπληρωτών «λαϊκισμό» και «ουτοπία». Οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» από τη δική τους πλευρά δεν συνέβαλαν ώστε να γίνει θέση της ΔΟΕ το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια, επιμένοντας στην αδιέξοδη λογική να θέτουν ως κριτήριο διορισμού τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Για το κομβικό ζήτημα της αντιεκπαιδευτικής «αξιολόγησης», ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ υπερασπίστηκαν όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιδίωξαν και κάτι ακόμα χειρότερο, να γίνει θέση του ίδιου του κλάδου η πρόταση της κυβέρνησης για μια «καλή αξιολόγηση». Επιδίωξαν με το «έτσι θέλω» να περάσουν τη θέση τους αυτή, καταπατώντας κάθε δημοκρατική διαδικασία. «Ψήφισαν» την κοινή τους εισήγηση χωρίς καν καταμέτρηση των υπέρ και των κατά. Προφανώς τέτοια αποτελέσματα δεν νομιμοποιούνται στη βάση του κλάδου.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα αρκετά βήματα στην αλλαγή του συσχετισμού, να αποδυναμωθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

-- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για το επόμενο διάστημα στον κλάδο των εκπαιδευτικών;

-- Εχουμε καθαρό ότι αυτό που προέχει τώρα είναι αν στις 8 Ιούλη θα έχουμε δυνατή τη φωνή της αντίστασης και διεκδίκησης, απέναντι στη δεδομένα αντιλαϊκή πολιτική της επόμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ καταθέσαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα. Δυναμώνουμε την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να έχουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία τους εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς, για τα δικαιώματα των αναπληρωτών. Δίνουμε μάχη για την αποκάλυψη του αντιδραστικού περιεχομένου της «αξιολόγησης», ως εργαλείου που χρειάζονται οι κυβερνήσεις για να περνάνε την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική. Μπαίνουμε μπροστά ώστε στην πράξη να ακυρώσουμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια που τσακίζουν τις λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά τους και τους συναδέλφους μας! Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με την αναγκαία κτιριακή και άλλη υποδομή, χρηματοδότηση και διορισμούς. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε πως είναι καθήκον του εκπαιδευτικού κινήματος και κάθε εκπαιδευτικού να μιλήσουν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να υποδεχτούν τα παιδιά του πολέμου στα σχολεία, διεκδικώντας υποδομές και στήριξή τους. Να μπει σε κάθε σχολείο μπλόκο στους ναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένη, ενιαία συλλογική δράση ενάντια στην κατηγοριοποίηση(2024-03-20 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη, που ζητά το υπουργείο(2023-08-29 00:00:00.0)
Να δυναμώσει ο αγώνας για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς(2021-05-04 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των σχολείων(2020-09-08 00:00:00.0)
Καμιά απόφαση για την παραπέρα πορεία του κλάδου(2018-02-16 00:00:00.0)
«Κανείς δεν πρέπει να "τσιμπήσει" στον αποπροσανατολισμό»(2017-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ