Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του μεγαλοκαπιταλιστή πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δεν πέρασε μετά τη 17ωρη διαδικασία στη Βουλή που ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης (φιλελεύθερα και εθνικιστικά) που πήραν την πρωτοβουλία, τελικά συγκέντρωσαν 85 ψήφους (απαιτούνταν 101, στο 200μελές κοινοβούλιο), 85 ψήφισαν κατά, ενώ άλλοι 30 απείχαν. Ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν ήταν και οι βουλευτές του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, που δίνει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπάμπις, την οποία στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας το προκαταρκτικό πόρισμα ορκωτών λογιστών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εμπλέκει τον Μπάμπις σε διασπάθιση κοινοτικών επιδοτήσεων προς όφελος επιχειρήσεών του, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τον θεσμικό του ρόλο, επιχείρησαν την ανατροπή του, στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης και ενώ στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την κυβέρνηση. Η προσπάθεια έγινε σε μια περίοδο που υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις με αίτημα την παραίτηση Μπάμπις, από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ενα εκατομμύριο στιγμές για τη δημοκρατία», με έντονα αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, που θέλει έναν ...ηθικό και με κανόνες καπιταλισμό.

Η έξαρση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης τροφοδοτείται από το γεγονός ότι ο Μπάμπις, από το κόμμα ΑΝΟ (Ενωση Δυσαρεστημένων Πολιτών), που ήρθε στην εξουσία ως πολέμιος της διαφθοράς, ήταν ιδιοκτήτης του ομίλου «Agrofert» (με δεκάδες επιχειρήσεις στην αγροτική, στη χημική βιομηχανία, με επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πλέον δεν του ανήκουν) κατηγορείται από την ΕΕ ότι «μετέφερε κονδύλια που προορίζονταν ως επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον όμιλό του». Γίνεται λόγος για 17,4 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφούν. Η χειραγώγηση σημαντικού τμήματος του κόσμου που συμμετέχει και στα φιλοκαπιταλιστικά συλλαλητήρια περνάει μέσα και από την παντελώς ψευδή παρουσίαση του Μπάμπις ως ...σοσιαλιστή. Ενώ αρνητικά επιδρά και η ανοχή που έχει ο Μπάμις από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, με καθαρά σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, κόμμα - παρατηρητή του οπορτουνιστικού Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ