Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στην επιφάνεια η διαφορετική τακτική ΗΠΑ - Ευρωπαίων

Εκκλήσεις Ευρωπαίων για «αποκλιμάκωση», από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν» εξακολουθεί να βρίσκεται στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου

Copyright 2019 The Associated

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν» εξακολουθεί να βρίσκεται στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (βλέπε σχετικό θέμα) εξελίχθηκε σε πεδίο ανάδειξης των διαφωνιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και δυνάμεις στην ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση του Ιράν, δεδομένων των σύνθετων παζαριών που δυναμώνουν γύρω απ' αυτό το ζήτημα, καθώς και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες πρακτορείων όπως το αμερικανικό «Ρόιτερς», οι υπουργοί πέντε ευρωπαϊκών χωρών - με πρώτη την Γαλλίδα Φλοράνς Παρλί - τόνισαν στον Αμερικανό ομόλογό τους Μαρκ Εσπερ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στον Περσικό Κόλπο, ενώ Παρίσι και Βερολίνο επανέλαβαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η Συμφωνία του 2015. Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν και τον Τούρκο υπουργό Χουλούσι Ακάρ να υπογραμμίζει ότι «ο διάλογος» με το Ιράν «είναι καλύτερος από τις κυρώσεις», ενώ η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την προθυμία της χώρας της να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Σε δική του τοποθέτηση, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο (...) Είναι έτοιμοι να μιλήσουν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις».

Την Τετάρτη, πάντως, ο Τραμπ υποστήριξε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης και ότι «αν συμβεί κάτι, δεν θα κρατήσει πολύ».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ιράν, με τον ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ να χαρακτηρίζει «πλάνη» την άποψη περί «σύντομου» πολέμου κατά του Ιράν. Ο Ζαρίφ κατηγόρησε τον Τραμπ για δηλώσεις που «απειλούν την ειρήνη» και σε μια σειρά αναρτήσεις του στο «Twitter», συνέχισε: «Οι κυρώσεις δεν είναι εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, είναι πόλεμος (...) Αυτός που ξεκινά έναν πόλεμο δεν είναι και εκείνος που θα τον τελειώσει (...) Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε και να απειλούμε ταυτόχρονα».

Στο μεταξύ, από την Οσάκα της Ιαπωνίας όπου έφτασε για τη Σύνοδο των G20, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε σχετικά με το Ιράν αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων που βλέπουμε στην περιοχή (...) Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσω να μιλάω με τους συναδέλφους μου, τη Γαλλία και τη Γερμανία, για τη σημασία που έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τη Συμφωνία JCPOA» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα κάνει «τα μέγιστα» ώστε «κανείς να μην πράξει κάτι το ανεπανόρθωτο», προσθέτοντας: «Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα όλες οι πλευρές να αμβλύνουν την ένταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ