Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
G20
Ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής στην Ιαπωνία

ΟΣΑΚΑ.--

Ξεκινά αύριο 28 και ολοκληρώνεται μεθαύριο 29 του Ιούνη η Σύνοδος Κορυφής των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου (γνωστοί ως «ομάδα των 20» - G-20) κρατών, που θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, η οποία τον Δεκέμβρη πήρε και τη σκυτάλη της προεδρίας από την Αργεντινή.

Στο G20 συμμετέχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μεξικού, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και της ΕΕ ως συνόλου. Οι πυκνές εξελίξεις και η όξυνση των αντιθέσεων σε μια σειρά φλέγοντα μέτωπα του πλανήτη, από τους όρους των εμπορικών σχέσεων (βλέπε κόντρες για δοσολογίες «προστατευτισμού» και κόντρες ΗΠΑ - Κίνας) μέχρι την κλιμάκωση στρατιωτικών αναμετρήσεων (Συρία, Ιράν κ.τ.λ.), από τις ισορροπίες μεταξύ στενών εταίρων (π.χ. των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών) μέχρι τη διεύρυνση ευρύτερων γεωπολιτικών αντιθέσεων (όπως εκφράζονται και στη «γειτονιά» μας με τις εξελίξεις σε ΝΑ Μεσόγειο - Βόρεια Αφρική - Μέση Ανατολή) βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου, όπου θα γίνουν πολύ κρίσιμα παζάρια, ανεξάρτητα από το τυπικό πρόγραμμα των συναντήσεων.

Εξάλλου, η άφιξη των ηγετών των παραπάνω χωρών στην Οσάκα έχει ήδη τροφοδοτήσει διεργασίες γύρω από θέματα που θα προταχθούν σε διμερείς συναντήσεις, όπου ξεχωρίζουν ήδη θέματα όπως: Η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αλλά και ΗΠΑ - Ρωσίας, το Κορεατικό, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν και συνολικά οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή κ.τ.λ. Η επίσημη ατζέντα εστιάζει φυσικά σε θέματα οικονομικών συνεργασιών, με τίτλους όπως «Καινοτομία», «Περιβάλλον και ενεργειακή απόδοση», «Διεθνής οικονομία» κ.ά., όπου θα εκφραστεί αφενός η αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, αφετέρου προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης συνεργασιών και ευρύτερων σχέσεων, με στόχο φυσικά την υπεράσπιση των συμφερόντων της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Στη φετινή Σύνοδο η ιαπωνική προεδρία έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων και τις Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ισπανία.

Πιθανή συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Ενδεικτικές των σύνθετων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται, παράλληλα με συμβιβασμούς και ανταλλάγματα που εξετάζονται σε διάφορα παράλληλα μέτωπα, είναι οι επίμονες δηλώσεις για το αν τελικά στο περιθώριο της Συνόδου θα γίνει συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δυο πλευρές «εργάζονται για την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης», εξηγώντας ότι δεν σχεδιάζονται επίσημες δηλώσεις ή υπογραφή κειμένων.

Χαρακτηριστικό τού πόσο «έχει ανοίξει η βεντάλια» των ρωσο-αμερικανικών παζαριών είναι το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας «Ισβέστια», που σημείωνε ότι η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στην Οσάκα ήταν βασικό σημείο των τριμερών διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ μεταξύ των εθνικών συμβούλων Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ και του Ισραήλ, Μέιρ Μπεν - Σαμπάτ. Αλλωστε, η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης δεν ήταν τυχαία. Από τις συνομιλίες προέκυψε η απόφαση - πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ - να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία και για έναν συμβιβασμό σχετικά με την παρουσία του Ιράν εκεί. Η «Ισβέστια» εκτιμά ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ» θα μπορούσαν να είναι «μια από τις σπάνιες περιπτώσεις συναίνεσης Ρωσίας - ΗΠΑ» και ότι η Μόσχα «θα μπορούσε να γίνει η γέφυρα που θα συνδέσει την Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ