Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αποφυλάκισης του Λούλα

Απορρίφθηκαν την Τρίτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας οι δύο αιτήσεις αποφυλάκισης του πρώην σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που κρατείται πάνω από ένα χρόνο με 12ετή κάθειρξη για υπόθεση διαφθοράς. Οι συνήγοροί του είχαν κάνει τις αιτήσεις μετά τις αποκαλύψεις ηχογραφήσεων του πρώην μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου και σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης στην αντιδραστική κυβέρνηση Μπολσονάρο, Σέρτζιο Μόρο, που δείχνουν ότι άσκησε πιέσεις και παρεμβάσεις προς δικαστές για την καταδίκη του Λούλα με μεροληπτική στάση.

Το πρώτο αίτημα απορρίφθηκε από τέσσερις δικαστές έναντι ενός και το δεύτερο που εστίαζε στη μεροληπτική στάση του Μόρο με τρεις ψήφους έναντι δύο. Στην υπόθεση - σκάνδαλο «Lava Jato» (γρήγορο πλύσιμο) εμφανίζεται ο Λούλα να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής ΟΑS, για να αποκτήσει μια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο σε παραλία της πολιτείας του Σάο Πάολο. Σε σκάνδαλα της «Petrobras» είναι μπλεγμένο το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού πολιτικού προσωπικού, μαζί και πολλοί πρώην σύμμαχοι του Λούλα και του PT, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη συμμαχική κυβέρνηση και συνέβαλαν στην ανατροπή της και στην αποπομπή από την εξουσία της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα, τον Μάη του 2016. Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, και ο Μισέλ Τέμερ, που διαδέχθηκε στην προεδρία την Ρουσέφ από το φιλελεύθερο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB) και πρωτοστάτησε στην αποπομπή της. Η καταδίκη του Λούλα δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2018 και ήταν μια μεθόδευση που έτσι και αλλιώς εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδοαστικής διαπάλης. Μάλιστα, ο φασίστας Μπολσονάρο «πάτησε» στα ζητήματα της διαφθοράς και εμφανίστηκε ως αυτός που θα φέρει την κάθαρση καταφέρνοντας να χειραγωγήσει την πλειοψηφία του λαού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι στη Σεβίλλη της Ισπανίας συνελήφθη χτες το πρωί 39χρονος Βραζιλιάνος στρατιωτικός, ο οποίος είχε ταξιδέψει με αεροπλάνο που θα συμμετείχε ως συνοδεία στο αεροσκάφος που θα μετέφερε τον Πρόεδρο Μπολσονάρο στην Ιαπωνία για τη σύνοδο του G20, γιατί είχε στις αποσκευές του 39 κιλά κοκαΐνης. Ο Μπολσονάρο, που τελικά επέλεξε να έχει ως ενδιάμεσο σταθμό τη Λισαβόνα, έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ