Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Με στόχο την εδραίωση της ισραηλινής κατοχής

...και δέλεαρ επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βηρυτό ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βηρυτό ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο
Με στόχο την προώθηση των σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού συνολικά στη Μέση Ανατολή και την ενίσχυση του ρόλου του Ισραήλ, ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η διάσκεψη στο Μπαχρέιν, που διοργανώνουν οι ΗΠΑ και το εκεί βασίλειο. Η διάσκεψη, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ειρήνη και ευημερία», που αποτελεί βήμα προβολής του οικονομικού σκέλους αυτού που αποκαλούν οι ΗΠΑ «σχέδιο του αιώνα» για τη λύση του Παλαιστινιακού, αντιμετωπίζεται από πολλές αραβικές χώρες με σκεπτικισμό, ενώ η παλαιστινιακή ηγεσία την μποϊκοτάρει σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Ταυτόχρονα χτες σε όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα αμερικανικά σχέδια, όπως και στη Βηρυτό, από παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και διαπραγματευτής πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ότι «κάθε σχέδιο που περιλαμβάνει την εκκαθάριση του παλαιστινιακού αγώνα (...) απορρίπτεται από τους Παλαιστινίους και δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Πρόσθεσε πως «το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση, ελευθερία και ανεξαρτησία θα πρέπει να τιμηθεί με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για ειρήνη και ευημερία». Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σημείωσε από την πλευρά του: «Τα χρήματα και η οικονομία είναι σημαντικά, αλλά η πολιτική λύση είναι η πιο σημαντική».

Το σχέδιο που παρουσίασε ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ (με ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ), εμφανίζεται να προτείνει επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων για έργα σε υποδομές, κυρίως οδικούς άξονες, ενώ ο ίδιος στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε ότι «η ευημερία των Παλαιστινίων δεν είναι εφικτή χωρίς μια δίκαιη πολιτική λύση, αλλά η συμφωνία σε μια οικονομική πορεία προς τα εμπρός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση». Στη διάσκεψη του Μπαχρέιν συμμετέχουν εκπρόσωποι των Σ. Αραβίας, Αιγύπτου, Μαρόκου, Ιορδανίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιπροσωπείες από την ΕΕ, το ΔΝΤ (παραβρίσκεται η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ), ενώ το «παρών» δίνει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που είχε παίξει ρόλο σε παλιότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως διαμεσολαβητής.

Πάντως, ο Κούσνερ είχε με συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα» προαναγγείλει ότι το πολιτικό σκέλος του σχεδίου «δεν θα ευθυγραμμίζεται με την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. Θα βρίσκεται κάπου μεταξύ της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας και της ισραηλινής θέσης». Θυμίζουμε ότι η λεγόμενη Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, από το 2002, καλεί για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, τα σύνορα του οποίου θα είναι αυτά που υπήρχαν πριν από την κατάληψη εδαφών από το Ισραήλ, με τον πόλεμο του 1967, και το οποίο θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με προβλεπόμενο και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων. Αυτά τα ζητήματα όχι μόνο δεν υπάρχουν στο αμερικανικό σχέδιο αλλά απορρίπτονται κατηγορηματικά από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ