Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στην τελική ευθεία, με την έναρξη των απολογιών

Στην τελική ευθεία εισήλθε από την Πέμπτη 20 Ιούνη η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την έναρξη των απολογιών των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών. Το δικαστήριο επέλεξε οι απολογίες των κατηγορουμένων να γίνουν κατά υπόθεση και με αλφαβητική σειρά και μετά να ακολουθήσει η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με τις απολογίες των στελεχών και του αρχηγού των ναζιστών. Ανάμεσα στους 68 κατηγορούμενους είναι και μία ανήλικη, που είναι στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων. Οι 67 κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από την προηγούμενη Βουλή και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος κατηγορούνται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά περίπτωση οι χρυσαυγίτες θα δικαστούν και για ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένες φθορές, διατάραξη οικιακής ειρήνης κ.λπ.

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από τον ίδιο τον ναζιστικό χαρακτήρα της και τη συνοδεύει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει αποδειχθεί και ιστορικά, ότι ο ναζισμός είναι από τη φύση του εγκληματικός και συμβαδίζει με ανάλογη δράση. Στη δικογραφία και το κατηγορητήριο έχουν ενταχθεί μια σειρά από άγριες εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν με συντονισμό, οργάνωση και καθοδήγηση από την ηγεσία της οργάνωσης, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον κομμουνιστών και μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, αλλά και η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η επίθεση στον 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Εχουν ξεκινήσει απολογίες των 18 κατηγορούμενων χρυσαυγιτών (οι Ι. Αγγος, Αν. - Μ. Αναδιώτης, Γ. Δήμου, Ι. Καζαντζόγλου, Ελ. Καλαρίτης, Ι. - Β. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Πατέλης, Γ. Ρουπακιάς, Στ. Σαντοριναίος, Γ. Σκάλκος, Γ. Σταμπέλος, Γ. - Χρ. Τσακανίκας, Λ. Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Αρ. Χρυσαφίτης) για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Ηδη έχουν ολοκληρώσει τις απολογίες τους οι χρυσαυγίτες Ι. Αγγος και Αν. - Μ. Αναδιώτης.

Στη διάρκεια της δίκης εξετάστηκαν 147 μάρτυρες κατηγορίας και ακολούθησε η διαδικασία των αναγνωστέων με έγγραφα, βίντεο, ηχητικά. Αποκαλύφθηκαν συντριπτικά στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν από διάφορες πηγές, κάποια από τα οποία συνομολογήθηκαν αθέλητα ακόμα και από τους μάρτυρες υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, από έντυπα και δηλώσεις της ναζιστικής οργάνωσης κ.λπ.

Η τακτική της κωλυσιεργίας από πλευράς Χρυσής Αυγής είχε ως αποτέλεσμα μόνο στη διαδικασία των αναγνωστέων οι υπερασπιστές της να προσκομίσουν χιλιάδες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις και ομιλίες για 58 δικασίμους (!). Ακόμα και τους μάρτυρες υπεράσπισης τους έφερναν καθυστερημένα, με την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να ζητά να καταγραφεί στα πρακτικά η αιτιολογία λήξης της συνεδρίασης, η μη προσέλευση δηλαδή μαρτύρων υπεράσπισης, «αν και οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ειδοποιηθεί». Πάντως, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, στην έναρξη της δίκης, περί προσκόμισης «ατράνταχτων στοιχείων» που «θα αποκαλύψουν τη σαθρότητα των κατηγοριών», ο θησαυρός αποδείχθηκε... άνθρακες.

Το μόνο που... προσκόμισε η Χρυσή Αυγή ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι από 265 έγιναν τελικά 69, καθώς άλλοι παραιτήθηκαν - προφανώς κάτω από το βάρος των συντριπτικών στοιχείων - και άλλους τους «εξαφάνισαν», φοβούμενοι τι μπορεί να τους ξεφύγει... Αφού και αυτοί που κατέθεσαν, στην πραγματικότητα επιβεβαίωναν και διά της άρνησης τα συντριπτικά στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί στη διαδικασία της δίκης. Μάρτυρες υπεράσπισης προσήλθαν μόνο για 32 από τους 68 κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι 36 κατηγορούμενοι δεν εξέτασαν κανέναν μάρτυρα!

Με την ολοκλήρωση των απολογιών, ενδεχομένως στο τέλος του φθινοπώρου, αναμένεται η εισήγηση της εισαγγελέα της έδρας Αδ. Οικονόμου για τη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η δίκη διαδηλωτών(2019-12-11 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι απολογίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση(2019-09-27 00:00:00.0)
Απολογούνται οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν(2019-09-25 00:00:00.0)
Από τις 15 Μάη οι απολογίες των ναζιστών(2019-05-07 00:00:00.0)
Προσπάθεια διαφοροποίησης Μίχου(2019-04-16 00:00:00.0)
Σχολιασμοί από τους συνηγόρους υπερασπιστές(2017-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ