Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα με την οποία το Πεκίνο θα αξιοποιήσει και το Κορεατικό για να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ασία - Ειρηνικό και ευρύτερα. Χαρακτήρισε το Κορεατικό «ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο» ζήτημα, τονίζοντας ότι η κατάσταση χρειάζεται να καθοδηγηθεί με βάση στρατηγικές και μακροπρόθεσμες προοπτικές, και επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στην «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου» αλλά και στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής. Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Σι χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» τη φιλία τους, κάτι που - όπως έκρινε σκόπιμο να εκτιμήσει - δεν θα αλλάξει εξαιτίας μεταβολών στη διεθνή κατάσταση.

Από τη μεριά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι «η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να δείξει υπομονή» αλλά δεν έχει λάβει «μια επιθυμητή απάντηση από την Ουάσιγκτον» και περιμένει «οι ΗΠΑ να συναντήσουν στα μισά του δρόμου τη Βόρεια Κορέα για τη διερεύνηση σχεδίων λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις λογικές ανησυχίες και των δύο πλευρών». Αναφερόμενος στις σχέσεις Κίνας - Β. Κορέας, μίλησε για «επιθεώρηση και ανασκόπηση» στις οποίες συμβάλλει η επίσκεψη Σι.

Μεταξύ άλλων ο Σι συμμετείχε και σε «οικονομικό συμπόσιο», υπογραμμίζοντας ότι υπό την ηγεσία του Κιμ η Βόρεια Κορέα «έχει εγκαινιάσει μια νέα στρατηγική γραμμή οικονομικής ανάπτυξης», και μετέφερε επίσης τη διάθεση του Πεκίνου να συμβάλει σ' αυτήν την κατεύθυνση, εκφράζοντας έτσι και την ετοιμότητα των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων να αξιοποιήσουν - και να προλάβουν - τις εξελίξεις στη Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ