Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους το πώς θα ενισχυθεί η δύναμή τους

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή περιόδευσαν η Σεμίνα Διγενή και ο Δημήτρης Βιτάλης

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19/6 ο Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, και η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, με εργαζόμενους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στην πλούσια συζήτηση φάνηκε πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν ανάγκη να μιλήσουν για τις συνθήκες δουλειάς πίσω από τη βιτρίνα του ΙΣΝ.

Επισημάνθηκε πως τα 2 χρόνια που η Εθνική Λυρική Σκηνή στεγάζεται με σύμβαση στην εταιρεία του Ιδρύματος, λειτουργούν ταυτόχρονα δύο σκηνές με το ίδιο όμως προσωπικό. Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς, σημαίνει πρόβες και πρωί και βράδυ, σημαίνει ακόμα και προβλήματα υγείας για κάποιες ειδικά καλλιτεχνικές ειδικότητες, όπως οι χορωδοί, αλλά και επιπτώσεις στο ίδιο το καλλιτεχνικό έργο.

Ακόμα μεταφέρθηκε ότι στην ΕΛΣ, όπως και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, υπάρχουν πολυάριθμες εργασιακές σχέσεις, μέχρι και ημερήσιες συμβάσεις για ταξιθέτες! Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με καθεστώς επινοικίασης με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ καθαρά, χωρίς σταθερότητα. Οι παραστάσεις λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό, κάτι που άλλωστε επιτρέπεται και από την αντεργατική νομοθεσία.

Ο Δ. Βιτάλης στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στα δεδομένα μέτρα της «επόμενης μέρας», που περιλαμβάνονται στα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν κριτήριο ψήφου το πώς θα ενισχυθεί η δική τους δύναμη, η δύναμη που θα βάζει εμπόδια, θα πρωτοστατεί στον αγώνα τους, δηλαδή το ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως οι εξελίξεις σε σχέση με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας χρειάζονται επαγρύπνηση και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί επικίνδυνα τον εφησυχασμό, με τη βοήθεια και της ΝΔ. Επισημάνθηκε πως όσο η χώρα μπαίνει όλο και πιο ενεργά στα παιχνίδια των «συμμάχων» της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, για τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας, αυτό για το λαό σημαίνει ανασφάλεια. Οτι η λογική «με κάποιον πρέπει να είμαστε» δεν εμπόδισε συγκρούσεις όπως στη Συρία πρόσφατα και αλλού. Οτι όλο αυτό το παζάρεμα υδρογονανθράκων δεν θα προσφέρει στο λαό «ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο».

Η Σεμίνα Διγενή στάθηκε στο γεγονός ότι ενώ ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) είναι εργασιακός παράδεισος, αυτό δεν ισχύει στην πράξη και το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία που δίνουν οι εργαζόμενοι, είτε οι καλλιτέχνες είτε από άλλες ειδικότητες. Μεταξύ άλλων, είπε ότι παραχώρησε τη θέση της στην Ευρωβουλή γιατί μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών θεωρεί ότι η μάχη της 7ης Ιούλη είναι πιο κρίσιμη από τις ευρωεκλογές και συνεχίζει αυτόν τον αγώνα ως υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά, όπου έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ και να χάσει την έδρα της η ναζιστική Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org