Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική «επιθεώρηση» από την διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα από χτες για «συναντήσεις», στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών, η υποναύαρχος Λίζα Φρανκέτι

Από τις συναντήσεις με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ

Eurokinissi

Από τις συναντήσεις με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ
Την Ελλάδα επισκέπτεται από χτες η διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), υποναύαρχος Λίζα Φρανκέτι, για επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Προηγουμένως βρισκόταν για αντίστοιχες συναντήσεις στο Ισραήλ (επισκέφτηκε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Χάιφα), στο φόντο της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών με το Ιράν και άλλα κέντρα, στους οποίους εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο ενεργά η κυβέρνηση, με τις ευλογίες και της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού του ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ν. Τσούνη, η Φρανκέτι, συνοδευόμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Ευ. Αποστολάκη και τον Α/ΓΕΝ. Επισήμως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν κυρίως τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και ΗΠΑ στους τομείς συνεκπαίδευσης ναυτικών μονάδων, κοινών ασκήσεων και ανταλλαγών προσωπικού.

Η Αμερικανίδα συναντήθηκε και με τον Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, με τον οποίο επισήμως συζήτησαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και θέματα που άπτονται του «περιβάλλοντος ασφαλείας» της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οπως διαχεόταν από την αμερικανική πρεσβεία, το κλίμα από τις επαφές της Φρανκέτι στην Αθήνα ήταν ότι «η ναυτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι στο αποκορύφωμά της και οικοδομεί σταθερότητα σε Ανατ. Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα». Τοποθέτηση που αντανακλά και το ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως η Φρανκέτι επισκέφτηκε το Αρχηγείο Στόλου στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου σε μια διαδικασία άτυπης επιθεώρησης είδε εγκαταστάσεις και πλοία και συνομίλησε με στελέχη, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες του ελληνικού στόλου να στηρίζει ευρωατλαντικές επιχειρήσεις.

Τέλος, αναμενόταν και επίσκεψή της στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, η αξία της οποίας για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατ. Μεσόγειο και ευρύτερα αναγνωρίζεται συνεχώς από τα αρμόδια στελέχη των ΗΠΑ. Εξ ου και την έχει επισκεφτεί ήδη πολλές φορές στο παρελθόν ως επικεφαλής του στόλου, πλοία του οποίου βρίσκουν εκεί στήριγμα για ανεφοδιασμό και επισκευές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org