Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΕ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επαφές «σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα»

Ελληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί στη συνάντηση στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας στην Αγκυρα
Ελληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί στη συνάντηση στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες στην Αγκυρα, σε «εποικοδομητικό κλίμα» όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, ο 2ος γύρος των συναντήσεων για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Διαδικασία που όπως αποτυπώνουν και οι εξελίξεις αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, γίνεται υπό την «υψηλή επίβλεψη» των ΗΠΑ, στο πλαίσιο δε του εν εξελίξει ιμπεριαλιστικού παζαριού στην περιοχή επί της ουσίας δίνει πάτημα για την προβολή των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας και την ενεργότερη αμερικανοΝΑΤΟική εμπλοκή για «διευθετήσεις».

Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι «διενεργήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, στην Αγκυρα, ο δεύτερος γύρος τεχνικών συναντήσεων». Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξέδιδε καθημερινές ανακοινώσεις για τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις, από τις 18/6 που άρχισαν, διευκρινίζοντας ότι αυτές έγιναν «με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία στο Αιγαίο» και εστιάστηκαν «ειδικά στα ΜΟΕ και τον κώδικα συμπεριφορών».

Σε δική του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Αμυνας σημειώνει πως «οι συζητήσεις εστιάστηκαν στις δραστηριότητες στο πλαίσιο ΜΟΕ σε τεχνικό επίπεδο, για την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων», ενώ οι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Στο μεταξύ, θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX για διενέργεια νέας τουρκικής άσκησης, χτες, σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι χτες ο Ακάρ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για «ζητήματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας» αλλά και για το Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ελλάδα την Κυριακή ο Τσαβούσογλου(2021-05-27 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτοι οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων διευθετήσεων(2020-01-14 00:00:00.0)
Συνομιλίες Ακάρ και Σόιγκου για το Ιντλίμπ(2019-05-21 00:00:00.0)
Προσέγγιση με κάθε κόστος επιδιώκει η Αθήνα(2000-11-01 00:00:00.0)
Στα κρυφά ο διάλογος;(2000-05-19 00:00:00.0)
Αναπάντητα ερωτήματα για το «ραντεβού στα κρυφά»(2000-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ