Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Αποκαλυπτήρια» για τον επικίνδυνο εφησυχασμό της κυβέρνησης

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει την ΕΕ ως τάχα «ασπίδα» ασφάλειας για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα, το κείμενο συμπερασμάτων της χτεσινής Συνόδου λέει ότι η ΕΕ «θα παρακολουθεί στενά»... το γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ

Eurokinissi

Τα «αποκαλυπτήρια» του επικίνδυνου εφησυχασμού που καλλιεργούν κυβέρνηση και αστικά κόμματα, παρουσιάζοντας την ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη ως τάχα «εγγύηση» για την ασφάλεια των λαών της περιοχής, όσο και για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, έγιναν ξανά χτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Αναστασιάδης έθεσαν το ζήτημα της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ετσι, παρότι οι κυβερνητικές πηγές και τα αστικά επιτελεία επιχειρούσαν όλη τη μέρα χτες να καλλιεργήσουν κλίμα περί «ξεκάθαρης καταδίκης» από την ΕΕ της τουρκικής επιθετικότητας, με βάση διαρροές του σχεδίου συμπερασμάτων των 28 (η Σύνοδος συνεχιζόταν έως αργά χτες το βράδυ), υπήρχε η εξής γενικόλογη διατύπωση: «Οσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Με δυο λόγια, την ώρα που η Τουρκία «γκριζάρει» την ΑΟΖ της Κύπρου, θέτοντας και τους όρους της για το ιμπεριαλιστικό «παζάρι» με ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει ότι... θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα λάβει «στοχευμένα μέτρα»...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ που επικαλούνταν διπλωματικές πηγές, η Σύνοδος έδωσε εντολή στην Κομισιόν και στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επανέλθει μέσα στον Ιούλη στο θέμα για να εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα στην περίπτωση συνέχισης της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας. Τη σχετική έκθεση ανέλαβαν να εκπονήσουν η Φ. Μογκερίνι, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γ. Χαν και ο γγ της Κομισιόν Μ. Σελμάγερ.

Παράλληλα, την πλήρη επιβεβαίωση του ιμπεριαλιστικού παζαριού όσο και τη δρομολόγηση επικίνδυνων διευθετήσεων δίνει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Σύνοδο όπου - πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - είπε πως «τα μέτρα είναι αναγκαία για να τερματιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έτσι ώστε με ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου να βρεθεί χώρος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό».

Με «ελπίδα» για μια «προοδευτική» ΕΕ που... θα «προστατέψει» την Κύπρο

Νωρίτερα, προσερχόμενος ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο εξέφρασε την «ελπίδα» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρει «ξεκάθαρη απόφαση» σε ό,τι αφορά το ζήτημα που, όπως είπε, αφορά «το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», εκφράζοντας την ελπίδα «να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες αποφάσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία, να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Διότι, παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα, ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις. Διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Οποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες».

Νωρίτερα, μετέχοντας στη λεγόμενη προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES, σοσιαλδημοκράτες) συνομίλησε με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι. Σύμφωνα με όσα διαχέουν κυβερνητικές πηγές, ζήτησε «να υπάρξει σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στοχευμένα μέτρα εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις». Συζήτησαν, επίσης, ποια «θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα», χωρίς, ωστόσο, να δίνουν προς τα έξω κάτι συγκεκριμένο.

Πριν από τη Σύνοδο, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, «για να συντονίσουμε τη δράση μας, ώστε σήμερα (σ.σ. χτες) να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα». Οπως διαχεόταν, αργότερα, από κυβερνητικές πηγές, οι δύο τους συζήτησαν για τη «στρατηγική» που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία την επόμενη περίοδο.

Κάνουν το μαύρο άσπρο

Τη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της παρουσίασης της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως τάχα παραγόντων «ασφάλειας» και σταθερότητας για το λαό, συνέχισαν και χτες στις τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χτες στο «ATTICA TV» και εκτιμώντας ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι «να προβάλει ισχύ και να "γκριζάρει" από πλευράς Διεθνούς Δικαίου περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ότι τάχα η Αγκυρα αποτυγχάνει «καθώς οι ενέργειές της καταγγέλλονται ως παράνομες και προκλητικές όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, απομονώνοντας έτσι τον ίδιο της τον εαυτό στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας».

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «παράλληλα με τα μηνύματα αποτροπής από την ΕΕ και από την ελληνική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να εκτονώνεται η ένταση στο Αιγαίο, συνεχίζοντας τη συζήτηση για τα ΜΟΕ». Διαδικασία που, όπως αποτυπώνουν οι εξελίξεις, γίνεται πάτημα για την προβολή διεκδικήσεων της Τουρκίας και την ενεργότερη αμερικανοΝΑΤΟική εμπλοκή για «διευθετήσεις», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το λαό και τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο αντίστοιχα.

Παράλληλα, ερωτηθείς περί πιθανότητας θερμού επεισοδίου, υποστήριξε ότι αυτό δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, «δεδομένου ότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο στο Αιγαίο, ενώ οι επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία της θα είναι μεγάλες».

Κάνοντας εξάλλου το μαύρο άσπρο σε ό,τι αφορά τις χλιαρές όσο και αποκαλυπτικές «συστάσεις» της ΕΕ στην Τουρκία, χαρακτήρισε «ιστορικό» το «γεγονός» ότι «πρώτη φορά θα ληφθούν μέτρα» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ισχυριζόμενος πως «η ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη πείστηκαν ότι το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και η παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο δεν αποτελούν διμερή αλλά ευρωπαϊκά θέματα», ενώ τα ίδια επανέλαβε και αργότερα μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», κάνοντας λόγο για «νίκη της διπλωματίας της κυπριακής και της ελληνικής» και «συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα», τα οποία «έργα», κατά τον υπουργό, είναι ότι... «εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες»!

Την ίδια ώρα, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου ενισχύονται από «τη γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας ως χώρας που λύνει προβλήματα», από τη βαθύτερη δηλαδή εμπλοκή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, θυμίζοντας και τις σχετικές υπηρεσίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την «εξαγωγή σταθερότητας» σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

«Θα είμαστε μόνοι μας» σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου λέει ο Αποστολάκης

«Οταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίσουμε ότι καταρχήν θα είμαστε μόνοι μας», είπε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας στον «Alpha» για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Καστελόριζο, παραδεχόμενος ουσιαστικά τον πραγματικό χαρακτήρα ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου οι λαοί δεν μπορούν να βρουν καμία «στήριξη». Εσπευσε, εξάλλου, να τονίσει πως «πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη».

«Ο κ. Ερντογάν δεν σταματάει τις προκλήσεις ούτε και τις δηλώσεις. Από ό,τι φαίνεται, οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του», εκτίμησε παραπέρα ο υπουργός, προσθέτοντας πως «οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι είναι τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν που δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το πράξουν».

Σε ερώτηση, τέλος, γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα όπλα της διπλωματικής οδού και μετά θα χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά. Η εκτίμησή του πάντως ήταν ότι δεν θα φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι στην «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης, που ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζει τις συμμαχίες του κεφαλαίου ως τάχα «εγγύηση» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, εμφανίστηκαν από τις Βρυξέλλες και οι επικεφαλής ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε δήλωσή του, σημείωσε ότι «η Ελλάδα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές σε ένα διεθνές περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συνεχιστούν, η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», πρόσθεσε, σε άλλο ένα ευχολόγιο προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ακόμα κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης του εξέφρασε τη στήριξή του και επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τη συμβολή των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, «της ίδιας της ΕΕ» - όπως είπε - και να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά μετέχοντας στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

  • Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι η σύγκληση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου(2020-04-22 00:00:00.0)
Κανένας εφησυχασμός για τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ(2019-12-05 00:00:00.0)
Στην Κύπρο η 5η συνάντηση των «MED 7»(2019-01-24 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»(2014-10-26 00:00:00.0)
Η αστική τάξη της Τουρκίας επιχειρεί συνεχώς αναβάθμιση(2013-04-21 00:00:00.0)
Επιστολές Χριστόφια σε ΟΗΕ και ΕΕ(2011-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ