Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Πράσινο φως» για τις παραχωρήσεις στα μονοπώλια

Ψεύτικες οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο λαό για τα «οφέλη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νότια και δυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία των μονοπωλιακών ομίλων «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, με την υπογραφή των συμβάσεων από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και την κύρωσή τους από τη Βουλή. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβρη του 2017 και σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων τα θαλάσσια οικόπεδα κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία.

Αυτό είναι το δεύτερο «πακέτο» συμβάσεων με εξορυκτικούς ομίλους, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τους εκπροσώπους των ΕΛΠΕ και της ισπανικής «Repsol».

Ενεργειακή φτώχεια για το λαό - κερδοφορία για τους ομίλους

Με αφορμή τη χτεσινή εξέλιξη, ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, συνεχίζει την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Κυβέρνηση και αστοί αναλυτές προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ψεύτικων προσδοκιών ότι θα έχει ο λαός μας τεράστια οφέλη ώστε να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων της περιοχής στα σχέδια καταλήστευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας.

Ομως η πραγματικότητα είναι πως το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η απρόσκοπτη κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή, ο λαός καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια, καθώς στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, θα πληρώνεται ολοένα και ακριβότερα η χρήση της. Αντίστοιχα ο λαός θα χρυσοπληρώνει και όποιες υποδομές γίνουν για τις ανάγκες της εξόρυξης και της μεταφοράς της Ενέργειας.

Επιπλέον, αποκρύπτεται η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια του έλεγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους και των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, αλλά και μεταξύ περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ κ.ά. Αυτό αποδεικνύεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κυπριακή ΑΟΖ, τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κρήτης να μην τσιμπήσει στο επιχείρημα της δήθεν δίκαιης ή βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν.

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ενας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org