Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η ομηρία για τους κατοίκους δίπλα στο ρέμα της Πικροδάφνης

Σε ομηρία βρίσκονται εδώ και δεκαετίες λαϊκές οικογένειες που κατοικούν κοντά στις όχθες του ρέματος της Πικροδάφνης, ενώ τους τελευταίους μήνες τούς έχουν επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση που φτάνουν έως τα 700.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα αυτά έχουν «πληρώσει» φόρους, ΕΝΦΙΑ, Κτηματολόγια, έχουν μεταβιβαστεί ή ακόμη και τακτοποιηθεί σύμφωνα με τις σύννομες διαδικασίες. Το πρόβλημα αυτό έχει φέρει δύο φορές με σχετική Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να πάρει τέλος η ομηρία, να διαγραφούν όσες αυτοψίες έγιναν έως τώρα και να ανακληθούν όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν σε επιστολές τους κάτοικοι της περιοχής αυτής από τον Αγ. Δημήτριο, πέρσι τον Μάρτη η υπηρεσία δόμησης που υπάγεται στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης ύστερα από εντολή του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, ξεκίνησε διαδικασία καταγραφής αυθαιρέτων που βρίσκονται γύρω από το ρέμα της Πικροδάφνης και αφορούσαν κατοίκους των δήμων Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Ν. Σμύρνης και Αλίμου. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται έχουν ύψος από 200.000 έως 700.000 ευρώ για κατοικίες 70 - 80 τετραγωνικών μέτρων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κτιστεί εδώ και χρόνια. Η αξία τους στην πλειοψηφία δεν ξεπερνά τα 30.000 έως 60.000 ευρώ.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως τα περισσότερα σπίτια στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευασμένα από τους γονείς τους σε οικόπεδα αγορασμένα από το 1960 και όχι καταπατημένες εκτάσεις, που μετά τον θάνατό τους πέρασαν στα παιδιά τους. Αναφέρουν ότι τα περισσότερα ήταν αυθαίρετα αλλά στη συνέχεια τα τακτοποίησαν με βάση τη νομοθεσία - και στο Εθνικό Κτηματολόγιο - πληρώνοντας φόρους, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία τακτοποίησή τους έγινε με τον ν.4014/2011. Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, υποθηκοφυλακεία έχουν συντελέσει στο να μεταβιβαστούν (αλλαγή κυριότητας, αποδοχές κληρονομιάς κ.τ.λ.) χωρίς βάρη.

Υπενθυμίζεται πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παλαιού Φαλήρου και Αγ. Δημητρίου παρενέβησαν επανειλημμένως στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, για να εισπράττουν πάντα την ίδια απάντηση, ότι είναι αναρμόδιοι οι δήμοι να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια. Κατόπιν κινητοποίησης των κατοίκων, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου στην 7η τακτική συνεδρίαση της 27-3-2019 αποφάσισε (Αρ. Απόφασης 113/2019) μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης να σταματήσουν οι διαδικασίες καταγραφής αυθαιρέτων, να διαγραφούν όσες αυτοψίες έγιναν και να ανακληθούν όσα πρόστιμα έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί. Να σημειωθεί ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής έχουν επίσης επανειλημμένως φέρει σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διευθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης που, με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, καθυστερεί και που αυταπόδεικτα συνδέεται με την ομηρία των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τις εκλογές όταν η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συζητούσε με κατοίκους που μένουν δίπλα στο ρέμα της Πικροδάφνης για τα προβλήματά τους, λίγο πριν ξεκινήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δέχτηκε επίθεση με βρισιές και χυδαιότητες από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Χρήστου Πρεκετέ «Νέα Πνοή» (ΝΔ), Νίκο Βρεττό και Γιώργο Κοκοτσάκη. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε χειροδικήσει ενάντια στην υποψήφια δήμαρχο του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org