Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχετικά με το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στην οποία τονίζει την ανησυχία του αναφορικά με κινήσεις που «εν δυνάμει φέρνουν "αρωγό" την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας διαφόρων δομών του Πολιτισμού δεν είναι καινούρια υπόθεση.

Οι μνημονιακές πολιτικές, που συνεχώς αφαιρούν χρήματα ΚΑΙ από τον Πολιτισμό, πιέζουν για μια "άλλου τύπου" οργάνωση και λειτουργία στα μουσεία, με στόχο - τουλάχιστον - την ανταποδοτικότητα και την ποικιλία στην εξεύρεση πόρων (...).

Εφτασε λοιπόν η ώρα για το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007 με τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου, με τη δημιουργία του σχετικού "Οργανισμού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου" με δομή όμως και κριτήρια ιδιωτικής εταιρείας, με διοικητικό συμβούλιο και διευθυντή.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανησυχία του ΣΕΑ (Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων) ότι με το νέο ΠΔ 28/2019 (ΦΕΚ 47/Α 13-3-2019), με το οποίο γίνεται η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Μουσείου, επιχειρείται η "ανεξαρτητοποίησή" του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας αποτελούσε δημιούργημα και τμήμα από την εποχή της ίδρυσής του (...).

Η διαρκής οικονομική στήριξη με προσωπικό και κάθε απαιτούμενο μέσο των Μουσείων είναι αποκλειστική υποχρέωση της πολιτείας.

Η δημιουργία "Οργανισμών" και πλαισίων λειτουργίας που εν δυνάμει φέρνουν "αρωγό" την ιδιωτική πρωτοβουλία μάς γεμίζει ανησυχία και μας υποχρεώνει μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ