Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Κόντρες και διεργασίες με κοινή συνισταμένη την αντιλαϊκή «σταθερότητα»

Σε αναβρασμό βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μετά την κόντρα ανάμεσα στην πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή την ανακοίνωση από την πρώτη ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Γιώργος Καμίνης.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε σοβαρές εσωκομματικές εξελίξεις και διεργασίες, που «πατούν» στο έδαφος της αναζήτησης ενός πολιτικού μετεκλογικού ...προορισμού για το ΚΙΝΑΛ, στην κατεύθυνση του να παίξει το ρόλο του καταλύτη για τη «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα και το ρόλο του εγγυητή στην απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε κάνει επί δεκαετίες.

Η αντιπαράθεση αφορά το εάν θα γίνει συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή εάν με τη μια ή την άλλη μορφή θα «συγκολληθεί» στον - κατά προτίμηση αποδυναμωμένο - ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου - εγγυητή στην αντιλαϊκή εναλλαγή στη διακυβέρνηση.

Ανεξάρτητα από «προτιμήσεις» των στελεχών του ΚΙΝΑΛ και το έντονο σχετικό παρασκήνιο, το βασικό ζητούμενο με τη μια ή την άλλη μορφή είναι λοιπόν το πώς θα εξασφαλιστούν οι «συναινέσεις» για την επόμενη μέρα.

Αυτό είναι το στίγμα και η κατεύθυνση του ρόλου που διεκδικεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ στο αστικό πολιτικό σύστημα, βλέποντας μάλιστα ως «ευκαιρία» την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφαινόμενη ανάδειξη της ΝΔ ξανά σε κυβέρνηση.

Ο λαός όμως έχει πείρα και δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Το ΠΑΣΟΚ το δοκίμασε και ως «σοσιαλιστικό», και ως «εκσυγχρονιστικό», και ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, και ως συνιστώσα σε κυβερνήσεις συνεργασίας, και ως «Ελιά», και ως ΔΗΣΥ, και ως ΚΙΝΑΛ.

Δεν πρέπει να διαφεύγει πως βασικός κορμός του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όπως άλλωστε και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», που στον πυρήνα του έχει μέτρα για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με μέτρα αποτελεσματικότερης και πιο στοχευμένης διαχείρισης της φτώχειας, που μεγαλώνει για το λαό.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί επιστήμονες, οι αγρότες, οι νεολαίοι που απεγκλωβίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να γυρίσουν πίσω, δεν πρέπει να κάνουν βήμα προς τα πίσω. Να κάνουν βήμα προς τα μπρος, να απεγκλωβιστούν απ' τα σοσιαλδημοκρατικά αδιέξοδα, από τις επιλογές ανάμεσα σε δυνάμεις χρήσιμες για το σύστημα, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ, την πρότασή του. Να κάνουν μία επιλογή που θα μετρήσει την επόμενη μέρα για τον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ