Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Βοούν τα στοιχεία, βαθαίνει η πολιτική «μείωσης της βλάβης»

Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν οι μισοί (46%) απ' όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης. Η χρήση ηρωίνης μειώνεται και αυξάνεται η χρήση κάνναβης με γοργό ρυθμό (Ετήσια Εκθεση 2018 - Η κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα).

Σε 24 χώρες, μόνο σε ένα χρόνο (2016 - 2017) ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε κατά 76%. Το 2017, περίπου 155.000 άνθρωποι στην Ευρώπη ξεκίνησαν πρόγραμμα απεξάρτησης από την κάνναβη, από τους οποίους οι 83.000 για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το 47% των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκίνησαν θεραπεία ανέφεραν καθημερινή χρήση της ουσίας τον τελευταίο μήνα. Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία).

Από το 2017 διατίθενται απροκάλυπτα προς πώληση φυτική κάνναβη και κανναβινέλαια σε «καταστήματα υγιεινής διατροφής» ή σε εξειδικευμένα καταστήματα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τον ισχυρισμό ότι έχουν ελάχιστη ή μηδενική ψυχοτρόπο δράση (0,2% ή 0,3% THC - τετραϋδροκανναβινόλη). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο πρότυπο δοκιμών αυτών των προϊόντων, η περιεκτικότητά τους σε THC και CBD μπορεί να διαφέρει από αυτή που αναγράφεται στις ετικέτες ή στα «αποτελέσματα δοκιμών» (Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά 2019 - ΕΚΤΕΠΝ).

Και ενώ τα στοιχεία βοούν, αποκαλύπτοντας την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για το ζήτημα των ναρκωτικών, ο εθνικός συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, δρ. Χρήστος Κουιμτζίδης, που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, έκανε λόγο χτες - κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των παραπάνω Εκθέσεων - για μια «εθνική στρατηγική» που θα είναι πλήρως υποταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και οι όποιες τοποθετήσεις για το θέμα «να μην είναι ιδεολογικές».

Ενδεικτική για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα είναι και η τοποθέτηση της Φ. Κουλούρη, διευθύντριας της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του υπουργείου Υγείας, που ως προτεραιότητες της κυβέρνησης έθεσε τη «ρύθμιση κριτηρίων για τη λειτουργία των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης» και τη διεύρυνση της στυγνής εκμετάλλευσης των απεξαρτημένων μέσω των «κοινωνικών συνεταιρισμών», κάτι που προέβαλε μάλιστα ως «ευκαιρία κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης».

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα ευρήματα των δύο Εκθέσεων θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ