Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αρνητική εξέλιξη η ένταξη της πρακτικής άσκησης στο ΕΣΠΑ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του «Προγράμματος πρακτικής άσκησης νέων δικηγόρων στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες», η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως και με αυτή την εξέλιξη γίνεται προσπάθεια «να ολοκληρωθεί το σχέδιο νομιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας και στη μισθωτή δικηγορία, με τη διατήρηση και επέκταση της άσκησης, με τα υποχρεωτικά σεμινάρια και με Σχολή Δικηγόρων, με την αυστηροποίηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος και τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων από τις νομικές σχολές, ώστε να ικανοποιούνται οι διάφορες ανάγκες των μεγάλων δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε στις 3/6/2019 ανακοίνωση σχετικά με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Προγράμματος άσκησης σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες της χώρας και σε δικηγορικά γραφεία, που θα αφορά 2.400 ασκούμενους δικηγόρους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος άσκησης, οι πρώτοι 12 μήνες θα αφορούν την άσκηση σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες όλης της χώρας και οι τελευταίοι έξι μήνες της άσκησης θα αφορούν σε παροχή εργασίας σε δικηγορικά γραφεία, τα οποία θα επιδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ προκειμένου να προσλαμβάνουν τους ασκούμενους.

Αμέσως ο ΔΣΑ έσπευσε να πανηγυρίσει για την εξέλιξη αυτή και να την εμφανίσει ως μια μεγάλη δική του νίκη, λόγω των σχετικών παλιότερων πρωτοβουλιών του στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν τους χαλάμε το χατίρι! Εχουν πράγματι κερδίσει επάξια την "πατρότητα" τέτοιων προγραμμάτων, όπως τα αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αλλωστε γίνονται και οι μεσάζοντες, ο συνδετικός κρίκος που εν είδει δουλεμπορικού θα συνδέει τον μελλοντικό εργαζόμενο με το δικηγορικό γραφείο που θα δηλώνει "συμμετοχή" στο ΕΣΠΑ. Μην περιμένουν λοιπόν να τους πούμε και συγχαρητήρια! Δεν πέφτουμε στην επικίνδυνη παγίδα, που επιχειρούν να στήσουν για άλλη μια φορά!

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ προγράμματος για την άσκηση των δικηγόρων είναι μια αρνητική εξέλιξη, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Γιατί:

  • Εδραιώνει και επεκτείνει τον αναχρονιστικό θεσμό της άσκησης - μαθητείας, δηλαδή δουλειά με μισθούς κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, προσιδιάζοντας στο αίσχος του "υποκατώτατου" μισθού για τους νέους εργαζόμενους, δουλειά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, όπως Δώρα, άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.
  • Υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις δικηγορικές εταιρείες και τους μεγαλοδικηγόρους, που τώρα πλέον θα επιδοτούνται κιόλας, έχοντας εξασφαλίσει ένα διαρκώς ανανεούμενο, φθηνό (έως και δωρεάν), "ευέλικτο" επιστημονικό υπαλληλικό προσωπικό.
  • Γίνεται το "μπάλωμα" για να καλύπτονται κενά στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλους φορείς, αντί να προωθούνται προσλήψεις με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Είναι πρόσφατη η πικρή πείρα εκατοντάδων ασκούμενων που είχαν ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα στα Δικαστήρια την περίοδο 2012 - 2013, όταν έμεναν για μήνες απλήρωτοι, στο όνομα της "γραφειοκρατίας", την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες που παρείχαν δεν είχαν καμία σχέση με "αρμοδιότητες οι οποίες στοχεύουν στην ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτισή τους", όπως ψευδώς αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, αλλά αρμοδιότητες μόνιμης θέσης δικαστικών υπαλλήλων.
  • Επιβεβαιώνει ότι η άσκηση είναι ο προθάλαμος, το "crash test" των ασκούμενων για τις αυριανές σχέσεις της καλυμμένης μισθωτής εργασίας των "συνεργατών" δικηγόρων στα μεγαλογραφεία και στις μεγάλες δικηγορικές ή πολυεπαγγελματικές εταιρείες.

Οι ασκούμενοι δικηγόροι είναι εργαζόμενοι και παρέχουν τις επιστημονικές τους υπηρεσίες για να κερδίζουν οι εργοδότες τους, δικηγορικές εταιρείες, μεγαλοδικηγόροι, το ίδιο το κράτος!

Εχουν κι αυτοί, όπως και οι μισθωτοί δικηγόροι που θεωρούνται "συνεργάτες", όπως όλοι οι εργαζόμενοι, ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα και κοινωνική ασφάλιση, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές. Δεν έχουν ανάγκη από μεσολαβητές και γραφεία διασύνδεσης με μια αγορά εργασίας - ζούγκλα, για λίγους μήνες και για μισθό ψίχουλα, χωρίς ασφάλεια, ως προθάλαμο - υποδοχή στο χάος της μισθωτής δικηγορίας!

Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός! Εχουν βάλει πλώρη να ολοκληρώσουν το σχέδιο νομιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας στη μισθωτή δικηγορία, με τη διατήρηση και επέκταση της άσκησης, με τα υποχρεωτικά σεμινάρια και με Σχολή Δικηγόρων, με την αυστηροποίηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος και τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων από τις νομικές σχολές, ώστε να ικανοποιούνται οι διάφορες ανάγκες των μεγάλων δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών.

Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Ενισχύουμε την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων. Μπαίνουμε μπροστά για τη δημιουργία σωματείου μισθωτών δικηγόρων και ασκούμενων, που θα οργανώνει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση της άσκησης και ένταξή της σε αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών - μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο, χωρίς εξετάσεις ή άλλες διαδικασίες αξιολόγησης.
  • Οχι στο κόψιμο των ασκούμενων συναδέλφων στις εξετάσεις, στα υποχρεωτικά σεμινάρια, στα σχέδια ίδρυσης Σχολής Δικηγόρων. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος!
  • Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Χορήγηση Δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών τους από τον εργοδότη.
  • Οχι στη φοροληστεία και την εισφοροληστεία, που πλήττουν όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και οδηγούν στον εξοβελισμό από το επάγγελμα. Κατάργηση των νόμων για την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ