Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ζητούν από εργαζόμενο να δηλώσει εγγράφως αν ανήκει σε σωματείο

Ξεπερνώντας κάθε όριο και αξιοποιώντας το αντιδραστικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εργοδότης σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Αττικής έφτασε σε σημείο να ζητά στη σύμβαση εργασίας έγγραφη δήλωση για το αν ο εργαζόμενος είναι μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης. Προχωρά μάλιστα και παραπέρα, ζητώντας ουσιαστικά να δεσμευτεί ο προσλαμβανόμενος πως θα ενημερώσει γραπτά για οποιαδήποτε μεταβολή στο μέλλον, αν δηλαδή γραφτεί σε σωματείο.

Το παραπάνω γεγονός κατήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), που έδωσε στη δημοσιότητα και την επίμαχη σύμβαση με τίτλο «Οροι ατομικής σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης». Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Ο εργαζόμενος ερωτάται και δηλώνει σήμερα αν είναι μέλος ή όχι σε συνδικαλιστική οργάνωση και αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει γραπτώς στον Εργοδότη οποιαδήποτε μεταβολή στο μέλλον», αναφέρεται και παρακάτω ο εργαζόμενος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στα κουτάκια «όχι δεν είμαι μέλος» ή «ναι είμαι μέλος» και να υπογράψει.

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει το γεγονός και δηλώνει πως έχει ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες του και θα εξετάσει την προσφυγή σε κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο, αλλά και στη Δικαιοσύνη, αν χρειαστεί. «Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα, καθώς μεγάλος αριθμός εργοδοτών προφανώς πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε μια εποχή πλήρους απορρύθμισης της εποπτείας της πολιτείας στον ιδιωτικό τομέα και ότι θα μπορούν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία.

Το παραπάνω απαράδεκτο γεγονός έρχεται πάντως να προστεθεί στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά εργαζόμενοι σε χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης, με καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, με μαύρη - απλήρωτη εργασία, μείωση μισθών και ωρομισθίων, μη καταβολή Δώρων και δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ. Αποτελεί πλευρά της επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση, την οποία διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι βάζει τάξη στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διατηρώντας στο ακέραιο την Παιδεία - εμπόρευμα με τους όρους των εργοδοτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη η οργάνωση, η αλλαγή συσχετισμών και η αντεπίθεση σε ταξική γραμμή (31/1/2016)
Συντονίζονται για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων (8/7/2014)
Οργιο αυθαιρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση (18/1/2014)
Παρέμβαση για αξιοπρεπείς συμβάσεις στα φροντιστήρια (5/11/2009)
Κάλεσμα για αγωνιστική ψήφο στις εκλογές του ΣΕΦΚ (31/10/2009)
Η διέξοδος στους ταξικούς ανυποχώρητους αγώνες (11/2/2006)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ