Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συνεχίστηκε η αποπροσανατολιστική διελκυστίνδα με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση με επίκεντρο τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, χωρίς να αγγίζει την ουσία του ζητήματος, αφού και τα δύο κόμματα συμφωνούν στον διορισμό και εκμεταλλεύονται το ζήτημα για να υπηρετήσουν προεκλογικές τους σκοπιμότητες.

Ενδεικτικό της προεκλογικής αυτής αξιοποίησης, στη βάση αυτής της συμφωνίας, είναι το γαϊτανάκι που στήθηκε με αφετηρία την επιστολή που έστειλε χτες στον Κυρ. Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, με την οποία ζητά συναίνεση στην επιλογή της νέας ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, πρόταση που η ΝΔ αρνήθηκε.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει πως «παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα (...) αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά "δέσμευση" οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της κυβέρνησης να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Στην απάντησή της η ΝΔ αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και ότι «ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη», προσθέτοντας πως «μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων». Ο νόμος, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ, «ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων».

Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε και σχολίασε ότι «η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», ενώ διερωτάται «τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της».

Να σημειωθεί πως με χτεσινή ανακοίνωσή τους για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, έντονη κριτική άσκησαν οι εισαγγελείς, με την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας να «καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη Δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ