Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνούν με τον διορισμό της Δικαιοσύνης, διαφωνούν για το ποιος θα διορίσει!

Eurokinissi

Νέα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ πυροδότησε η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να διορίσει νέα ηγεσία στα ανώτατα δικαστήρια, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, με τη ΝΔ να αντιδρά και να διεκδικεί για λογαριασμό της την επιλογή, θεωρώντας δεδομένη την επικράτησή της και στις βουλευτικές εκλογές. Η διαφωνία τους δηλαδή δεν αφορούσε σ' αυτόν καθαυτό τον διορισμό, αλλά στο ποιος θα κάνει την επιλογή, άλλωστε και οι δύο μόλις προ ολίγου καιρού είχαν απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ να σταματήσει να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση η ηγεσία των δικαστηρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, έκανε δήλωση για το θέμα, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης». «Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών. Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου; Ποιον αλήθεια φοβούνται;», πρόσθεσε.

Με τη δήλωσή του αυτή επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ όπως του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ν. Δένδια, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τρικ την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει σε τέτοια συνταγματική ακροβασία», είπε, ενώ αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που φοβάται.

Ο, δε, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ούτε συνταγματικά έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις που είναι δεσμευτικές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αλφα» επανέλαβε ότι «υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο (...) ειλικρινά νομίζω ότι υπάρχει μία έντονη φοβία, μια έντονη αγωνία στη ΝΔ και νομίζω ότι αυτή η αγωνία σχετίζεται με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη».

Παρακάτω εξήγησε ότι «η ΝΔ, στελέχη της ή στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφής ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ επιλέγει τη συγκεκριμένη γραμμή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ