Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στον «αφρό» οι αντιθέσεις

«Δείπνο εργασίας» είχαν προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Σάντσεθ (δεξιά) στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων

Copyright 2018 The Associated

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Σάντσεθ (δεξιά) στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών δίνουν νέα ορμή σε ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που μαίνονται εδώ και καιρό, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τις σοβαρές αντιθέσεις που «σιγοβράζουν» εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση ξετυλίχθηκαν και οι πυρετώδεις επαφές, χτες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο αλλά και το περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ηγετών των κρατών - μελών (βλέπε σελ. 9).

Μια μέρα πριν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι για «δείπνο εργασίας» τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Δηλώσεις δεν έγιναν και μόνο η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε μια φειδωλή ανακοίνωση, αναφέροντας ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για «να αναλύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών», να συζητήσουν τη «Στρατηγική Ατζέντα 2019 - 2024 της ΕΕ» αλλά και «την ανανέωση των θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ισπανικής κυβέρνησης σημείωναν σε ΜΜΕ ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν ότι οι νέοι διορισμοί πρέπει να αντανακλούν τη νέα πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ενώ ο βρετανικός «Γκάρντιαν» περιέγραφε τη συνάντηση ως «μία προσπάθεια να δημιουργήσουν από κοινού μία "προοδευτική συμμαχία"». Αλλα πάλι ΜΜΕ εντόπιζαν «τριγμούς στον γαλλογερμανικό άξονα».

Ολα αυτά με φόντο τις σοβαρές απώλειες που έχουν συντηρητικά κόμματα όπως η CDU της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, αλλά και το γεγονός ότι Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι για πρώτη φορά δεν συναποτελούν πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ηδη αυξάνονται τα δημοσιεύματα για τις προσπάθειες του Μακρόν να μπλοκάρει την ανάδειξη Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, ως μια ένδειξη του ανταγωνισμού Γαλλίας - Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να το πετύχει και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν σήμερα 15 από τις 28 έδρες.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το μεσημέρι, στις Βρυξέλλες Μακρόν και Σάντσεθ είχαν γεύμα εργασίας και με τους Φιλελεύθερους ηγέτες του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, και της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αλλά και τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ