Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Μαχαίρια» και παζάρια για τα πόστα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησαν και αναμένεται να κρατήσουν αρκετούς μήνες τα παζάρια για τα βασικά πόστα της ΕΕ, κατά το χτεσινό δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών - μελών και άλλες συναντήσεις που έγιναν μες στη μέρα στις Βρυξέλλες, στο φόντο των μεγάλων ανταγωνισμών και των τριβών στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μεταξύ άλλων με τις απώλειες που είχαν συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (για πρώτη φορά ΕΛΚ και σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν την πλειοψηφία) και την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων και των Πρασίνων.

Το «συντηρητικό - κεντροδεξιό» Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο (180) αλλά βρίσκεται μακριά από την πλειοψηφία. Ηδη, από τη Δευτέρα, οι χριστιανοδημοκράτες της Αγκ. Μέρκελ και άλλοι διαμήνυαν πως ο Γερμανός Μ. Βέμπερ πρέπει να είναι πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι με συνολικά 324 έδρες θεωρούν πως έχουν «σαφή εντολή» για ένα «μέτωπο» κατά των «συντηρητικών» του ΕΛΚ και βασικά της Γερμανίας. Ο κορυφαίος υποψήφιος για την Κομισιόν από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς.

Σε συνάντησή τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο νέο Κοινοβούλιο συμφώνησαν κατά πλειοψηφία στη μέθοδο του «κορυφαίου υποψηφίου» («Spitzenkandidat»), ουσιαστικά του διορισμού προέδρου στην Κομισιόν με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των ευρωομάδων. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι Φιλελεύθεροι, των οποίων ο επικεφαλής, Γκι Φερχόφστατ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν να αντιπροσωπεύει μια «ευρεία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία». Από την πλευρά του ο «κορυφαίος υποψήφιος» του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για «όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς» για το διορισμό του προέδρου της Κομισιόν. Η εκ των επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Με τον εκλεκτό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσερχόμενος, χτες βράδυ, στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ - και αφού προηγουμένως συμμετείχε στη λεγόμενη προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών - ο Αλ. Τσίπρας, αναπαράγοντας ξανά ψευδαισθήσεις για τον τάχα προοδευτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η ΕΕ του κεφαλαίου και των πολέμων, δήλωσε πως «παρά τη μικρή πτώση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, η άνοδος των Φιλελευθέρων, αλλά και των Πρασίνων - η σημαντική τους άνοδος - διαμορφώνει μια νέα ενδιαφέρουσα ισορροπία, μια νέα δυναμική» και μια πλειοψηφία που, «παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε όλες αυτές τις δυνάμεις, μπορεί να προωθήσει δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές, τόσο σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες θέσεις και πρωτοβουλίες, όσο όμως και σε ό,τι αφορά την επιλογή των προσώπων».

Ως προς αυτό, είπε ότι τοποθετείται «στο πλευρό εκείνων των ηγετών, που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν η επιλογή του ΕΛΚ», του Μάνφρεντ Βέμπερ, δηλαδή, «διότι ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις».

Ενώ σε ένα ακόμα καλό «ξέπλυμα» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και για αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους - ας το πω έτσι, μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων. Θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς», ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, στηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ