Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιέσεις για το Κερτς και παζάρια για τα ανατολικά

Ουκρανοί ναύτες που κρατούνται στη Ρωσία

Copyright 2019 The Associated

Ουκρανοί ναύτες που κρατούνται στη Ρωσία
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σηκώνει τους τόνους η ουκρανική κυβέρνηση, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στα Στενά Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα, ζητώντας να επιβληθεί διεθνές καθεστώς στα ιδιαίτερης εμπορικής και γεωπολιτικής σημασίας Στενά. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες είχε προηγηθεί απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Θαλάσσιο Δίκαιο του ΟΗΕ, καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες και τα τρία πλοία.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα Στενά Κερτς θα έχουν καθεστώς διεθνών στενών. Αυτό θα έλυνε πολλά ζητήματα που υπάρχουν σήμερα», δήλωσε η αναπληρώτρια Ουκρανή ΥΠΕΞ, Γελένα Ζέρκαλ. Πρόσθεσε ότι το ουκρανικό ΥΠΕΞ απαιτεί η Ρωσία να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη «γραμμή επαφής» της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου συγκρούεται ο ουκρανικός στρατός με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιθεωρώντας τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Βαντίμ Πριστάικο, βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου συνομίλησε με Γερμανό διπλωμάτη και σύμβουλο της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για την «ειρήνευση στην περιοχή» βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. «Το Κίεβο δήλωσε πρόθυμο για επανεκκίνηση της διαδικασίας του Μινσκ», δήλωσε ο Πριστάικο. Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), ο Πριστάικο δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να έχουν επιτευχθεί πρακτικά αποτελέσματα σε διάφορα διπλωματικά επίπεδα, που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ