Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φιρμάνια εταιρείας για απαγόρευση της πολιτικής δράσης των εργαζομένων

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την πολιτική δράση των εργαζομένων της εντός του χώρου εργασίας απαγορεύει η εταιρεία «BETA CAE Systems SA» στη Θεσσαλονίκη, ισχυριζόμενη ότι είναι... παράνομη και ότι «παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και την παροχή εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων».

Στις 23/5, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κοινοποίησε σχετική ανακοίνωση σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ επέβαλε επίπληξη σε εργαζόμενους της εταιρείας που μοίρασαν πολιτικό φυλλάδιο στους συναδέλφους τους, επικαλούμενη μάλιστα... τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και ζητώντας προφορική δέσμευση πως «δεν θα το ξανακάνουν»!

Για την προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν τα παραπάνω και υπογραμμίζουν:

«Η εταιρεία με τον τρόπο αυτό αρνείται άμεσα, δημόσια και επιδεικτικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όπως αυτό εξειδικεύεται στην πολιτική δράση των εργαζομένων, στο χώρο όπου εργάζονται.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια περίοδο που έχει ήδη γίνει ένα πλήγμα από την κυβέρνηση στο νόμο για τη συνδικαλιστική δράση, με την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο μάλιστα έγινε με το πρόσχημα του "εκδημοκρατισμού" των σωματείων».

Η υπουργός ερωτάται: Ποια είναι η τοποθέτησή της στο ζήτημα της συνταγματικής νομιμότητας των ισχυρισμών της εταιρείας; Πώς θα προασπιστεί τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου; Πώς θα εξασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν οι εργοδότες να παρερμηνεύουν στο μέλλον κατά το δοκούν τον νόμο 1264/1982, χρησιμοποιώντας τον ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να ανακαλέσει άμεσα αυτήν την ανακοίνωση και τις έγγραφες επιπλήξεις; Τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει η διαδικασία τρομοκράτησης των εργαζομένων, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει κανένας εργαζόμενος καμία δυσμενή μεταχείριση, επειδή εξάσκησε τα δικαιώματά του; Πώς τοποθετείται για τη νομική ισχύ μιας σειράς σχετικών «απαγορεύσεων» που βρίσκονται διατυπωμένοι στον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, όπως αυτός έχει κατατεθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπ. Απασχόλησης, με αριθμό πρωτοκόλλου 1723 στις 14/9/2007;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ