Δευτέρα 27 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, που συνεχίζει τις προκλήσεις (εδώ σε παλιότερη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Β. Αποστολάκη)

INTIME NEWS

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, που συνεχίζει τις προκλήσεις (εδώ σε παλιότερη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Β. Αποστολάκη)
Ετοιμότητα για νέες πρωτοβουλίες - (άρα) και νέες προκλήσεις στην περιοχή - εξέφρασε η Τουρκία, ακόμα μια φορά, μέσω του υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, με φόντο την όξυνση κρίσιμων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, σε πολλά μέτωπα.

Σε νέες του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επιθεωρώντας τη στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος», επανέλαβε:

«Αποτελεί προσδοκία μας να μην επιτρέπονται οι προκλητικές και ανεύθυνες δηλώσεις, που δεν συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε και περιμένουμε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας - που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο - και η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. όπως προκλητικά εξακολουθεί να αποκαλεί το ψευδοκράτος). Περιμένουμε αυτά να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές. Κάτι τέτοιο αποτελεί το πιο φυσικό μας δικαίωμα».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, τάσσεται υπέρ της διευθέτησης των προβλημάτων σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και σε αυτήν την προσπάθεια καταβάλλει προσπάθειες». Ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές επαφές (σε επίπεδο αξιωματούχων των δύο ΥΠΕΞ), υποστήριξε ότι αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον, ότι «θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο χωρών».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο μέχρι πρόσφατα «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, που όλα δείχνουν ότι θα έχει θέση - κλειδί και στη νέα «κυβέρνηση» που «ψήνεται» στα Κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μπαϊράκ», υπογράμμισε ότι ψευδοκράτος και Τουρκία δεν θα επιτρέψουν να συμβούν τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο στο θέμα των ενεργειακών πόρων όσο και στη «στρατιωτική ισορροπία» και «ισορροπία ασφάλειας». «Να μην ανησυχεί κανείς ότι μας διαφεύγει οτιδήποτε. Αλλωστε, στο νησί υπάρχει μια διαφορετική (στρατιωτική) ισορροπία. Οταν αυτή η ισορροπία φτάσει στο σημείο να χαλάσει, θα κάνουμε κι εμείς τα βήματα που θα χρειαστεί». Τόνισε ότι η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία θα δυναμώσει, όπως και ότι στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα προχωρήσουν κανονικά οι γεωτρήσεις που έχουν σχεδιαστεί. Μιλώντας για το Κυπριακό, επέμεινε και αυτήν τη φορά ότι έχει εξαντληθεί η συζήτηση για μια «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», λέγοντας ότι «δοκιμάστηκαν όλες οι διαπραγματευτικές τεχνικές, δεν μπόρεσε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα... Δεν μπόρεσε να υπάρξει ένας ρεαλιστικός ομοσπονδιακός συνεταιρισμός, επειδή και οι δύο κοινότητες αντιλαμβάνονται διαφορετικά την ομοσπονδία».

Να σημειωθεί ότι ο Οζερσάι, με αφορμή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, έστειλε επιστολή στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο αφορά τις «απομονώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς». Ακόμα, επισήμανε ότι το ψευδοκράτος («η τουρκοκυπριακή πλευρά») είναι έτοιμο για διάλογο και συνεργασία με τον διεθνή παράγοντα και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τέλος, εξέφρασε επιθυμία για «πιο άμεση επικοινωνία με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ», με σκοπό «την πιο σωστή ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ